Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Αίρεται η απαγόρευση συλλογής μυδιών....για τους υπόλοιπους όμως!

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνονται τα εξής:
Αίρεται η απαγόρευση για συλλογή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση οστρακοειδών που προέρχονται από την περιοχή του Αμβρακικού κόλπου, η οποία εκτείνεται από τα Παλιάμπελα Βόνιτσας μέχρι την είσοδο του Αμβρακικού (όρια Ακτίου), διότι μετά από τρεις διαδοχικές δειγματοληπτικές εξετάσεις, που έγιναν σε μύδια προερχόμενα από την εν λόγω περιοχή δεν ανιχνεύτηκαν βιοτοξίνες, σύμφωνα με έγγραφα του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Βιοτοξινών του Ινστιτούτου Υγιεινής Τροφίμων Θεσσαλονίκης.
Για τα υπόλοιπα σημεία του Αμβρακικού, που ανήκουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και εκτείνονται από τα Παλιάμπελα Βόνιτσας μέχρι το Μενίδι, λόγω του ότι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξουν δείγματα μυδιών(πως είναι δυνατόν) , με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό το υγειονομικό καθεστώς και στα πλαίσια της προστασίας της Δημόσιας Υγείας προληπτικά συνεχίζει η απαγόρευση για συλλογή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση οστρακοειδών.
Εφιστάται η προσοχή στους συλλογείς οστρακοειδών ελεύθερης αλιείας, ώστε να μην συλλέγουν απ’ αυτή την περιοχή.
Επισημαίνεται ότι όσοι διακινούν ή διαθέτουν μύδια ή άλλα οστρακοειδή προς πώληση, είναι υποχρεωμένοι να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία χορηγούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και βάση των οποίων διαπιστώνεται η προέλευσή τους και βεβαιώνεται η υγιεινή τους.
Τα ανωτέρω έγγραφα πρέπει να επιδεικνύονται στις Υπηρεσίες ελέγχου. Σε περίπτωση που οστρακοειδή δεν συνοδεύονται από τα έγγραφα αυτά, τα προϊόντα κατάσχονται.
Η εφαρμογή της απόφασης που ισχύει από σήμερα ανατίθεται στα Αγροτικά Κτηνιατρεία Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, στο Λιμεναρχείο Πρέβεζας και στον Λιμενικό Σταθμό Αμφιλοχίας.
Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.
Δημοσιεύθηκε από: ouranos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: