Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Γ.Ραγούσης: Εκλογές το 2010 με "Καποδίστρια ΙΙ"


Σήμερα το πρωί σε εκπομπή του MEGA ο Υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως το σχέδιο για τον Καπποδίστρια ΙΙ είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο ,ενώ το Νομοσχέδιο θα έρθει στην Βουλή τον Μάρτιο!Άρα πλέον μιλάμε με βάση και τα πλέον επισημα χείλη για Αυτοδιοικητικές Εκλογές το 2010 με το νέο χάρτη για την τοπική αυτοδιοίκηση!

Το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για τον Καποδίστρια 2, θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για διαβούλευση στις πρώτες ημέρες του νέου έτους και όπως όλα δείχνουν οι αλλαγές που προτείνονται είναι σαρωτικές.
Σύμφωνα με την πρόταση, η διοίκηση του δήμου θα ασκείται από ειδικευμένο υπάλληλο -μετακλητό ή επί θητεία - και όχι πια από τον δήμαρχο, ο οποίος θα έχει εποπτικό ρόλο των υπηρεσιών λόγω του μεγέθους των τοπικών αυτοδιοικήσεων Α’ βαθμού. Ο υπάλληλος αυτός θα είναι κάτι σαν γενικός γραμματέας, η αξιολόγηση του οποίου θα γίνεται μέσα από ειδικές διαδικασίες.
Η πρόταση της επιτροπής προβλέπει ακόμη τοπικούς αντιδημάρχους για κάθε πρώην δήμο του Καποδίστρια όπως επίσης και τοπικά συμβούλια για κάθε τοπικό διαμέρισμα του Καποδίστρια 1. Μ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται στο δημοτικό συμβούλιο η εκπροσώπηση όλων των πρώην δήμων που συνενώνονται. Ασαφής είναι η παράγραφος της πρότασης που αναφέρει ότι από το μέγεθος του δήμου που θα προκύψει εξαρτώνται και οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στον δήμο, όπως επίσης μείζον και ασαφές είναι το ζήτημα της φορολογικής αποκέντρωσης των ΟΤΑ.
Τι σημαίνει αυτό; Στις κυβερνητικές προθέσεις είναι ένα μέρος της φορολογίας να μεταφερθεί ως έσοδο απευθείας στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν ταυτόχρονα και την ευθύνη για την είσπραξη του. Αυτό σημαίνει ότι θα αποκτήσουν ένα παραπάνω κίνητρο για να κυνηγούν και οι ίδια τα φορολογικά έσοδα. Ωστόσο, για την ολική αυτή αλλαγή στους τρόπους χρηματοδότησης των δήμων δεν δίνονται λεπτομέρειες ούτε συγκεκριμένα χρονοδιογράμματα.
Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της Επιτροπής που θα περιγράφουν τον τρόπο λειτουργίας των νέων δήμων αλλά και τις αρμοδιότητές τους πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα λίγο πριν το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τον Ιανουάριο (18-20/1 στην Αθήνα), ενώ η συζήτηση για τον αριθμό των δήμων και των περιφερειών (οι νομαρχίες θα μετατραπούν σε νομαρχιακά διαμερίσματα) θα ξεκινήσει αμέσως μετά προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το Μάρτιο.
Πληροφορίες:piazzadelpopolo

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωκος,Μοσχολιός,Κοιμήσης...τωρα να δεις φαγωμάρα!

Ανώνυμος είπε...

κολοβαχαρτα

Ανώνυμος είπε...

Ο αριθμός αιτήσεων για συνταξιοδότηση Βουλγάρων εργαζομένων τριπλασιάστηκε απότομα τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας την εύλογη απορία της αρμόδιας διεύθυνσης του ΙΚΑ. Το μυστήριο βεβαίως λύθηκε όταν οι υπάλληλοι ανέτρεξαν στους κοινοτικούς κανονισμούς απονομής συντάξεων.
Οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι, ως ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης στην χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και απολαμβάνουν τα ίδια εργασιακά και συνταξιοδοτικά προνόμια με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Έτσι, ακόμα και με λίγους μήνες ασφάλισης σύνταξη του ΙΚΑ, ύψους 486 ευρώχορήγηση του ΕΚΑΣ, ύψους 230 ευρώ. Το ποσό θεωρείται αστρονομικό για τη Βουλγαρία, η οποία καταβάλλει συντάξεις‐ψίχουλα, της τάξεως των 40 έως 130 ευρώ. Αυτοί οι αλλοδαποί όμως ζουν στην Ελλάδα ή απλώς εισπράττουν τη σύνταξη από το ΙΚΑ και συνεχίζουν να διαμένουν στην φθηνή χώρα τους;....

Ανώνυμος είπε...

εξω απο την ΕΟΚ οσο ειναι καιρος.

Ανώνυμος είπε...

ε ρε γλεντια η παρεα του κοιμηση ,αορατοι αντιδημαρχοι θα δοιηκουν εναν απεραντο δημο.και αμα δειτε εργο σφυριξτε κλεφτικα.

Ανώνυμος είπε...

Toν έκανε τον Καραμανλή του αλατιού. Βγήκε στο Αποκαλυπτικό δελτίο του Extra 3 ο Τατούλης και είπε όλα όσα ήθελε να πει από τότε που τον διέγραψαν. Έβγαλε τα απωθημένα του. Και με το δίκιο του. "Ανίκανο" τον ανέβαζε, "'απαράδεκτο" τον κατέβαζε. Ήταν ο μόνος που είχε το θάρρος να πει ότι ο... Καραμανλής θα έπρεπε να αλλάξει χώρα μετά την αρνητική κατάσταση που προκάλεσε στην Οικονομία. "Τα διέλυσε όλα και δεν είχε το θάρρος να το ομολογήσει" είπε ο Τατούλης. Άδικο έχει;