Ο Αμφίλοχος ήταν μυθικός βασιλιάς του Άργους και μάντης.
Ήταν γιος του Αμφιάραου και της Εριφύλης, και αδερφός του Αλκμαίωνα. Σύμφωνα με τον Παυσανία ήταν μικρό παιδί όταν ο πατέρας του σε συνασπισμό με τον Ετεοκλή επιτέθηκε κατά του Πολυνίκη στην Θήβα. Η Εριφύλη είχε πιέσει τον άνδρα της να πάρει μέρος στον πόλεμο, ξέροντας ότι θα πεθάνει. Γιαυτό ο Αμφιάραος όρκισε τα δύο παιδιά του να σκοτώσουν την μητέρα τους, και όταν μεγαλώσουν να πάρουν εκδίκηση για τον θάνατό του. Δέκα χρόνια αργότερα ο Αμφίλοχος μαζί με τον αδερφό του θα εκπληρώσουν τον όρκο τους.
Εκδοχές για την ζωή και τον θάνατο του Αμφίλοχου
Αργότερα, ο Αμφίλοχος πήρε μέρος στον πόλεμο της Τροίας επειδή ήταν θαυμαστής της ωραίας Ελένη. Μετά την πτώση της Τροίας συνόδεψε τον Μόψο και ίδρυσε την πόλη Μαλλό στην Κιλικία, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του το Άργος. Στο Άργος δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις εκεί συνθήκες, και γιαυτό επέστρεψε στην Μαλλό, όπου βασίλευε ο Μόψος. Ο Αμφίλοχος διεκδίκησε την συμβασιλεία, την οποία ο Μόψος αρνήθηκε να παραχωρήσει, και γιαυτό, ακολούθησε μονομαχία μεταξύ Μόψου και Αμφίλοχου, κατά την οποία σκοτώθηκαν και οι δυο. Μερικές μνημονεύσεις αναφέρουν ότι η διαμάχη ξέσπασε μεταξύ τους, επειδή και οι δύο ήταν μάντεις και αλληλοκατηγόρησαν τις προφητικές τους ικανότητες. Οι τάφοι, οι οποίοι υπήρχαν μέχρι την εποχή του Στράβωνα κοντά στο όρος Μαργάσα κοντά στην Πύραμο ήταν κτισμένοι σε δύο σημεία, τα οποία είχαν την ιδιότητα, ο ένας τάφος να μην βλέπει τον άλλο.
Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, ο Αμφιτρύων και ο μάντης Κάλχας επιστρέφοντας από την Τροία, πήγαν με τα πόδια στον ναό του Κλάρου Απόλλωνα στην Κολοφών της Λυδίας. Εκεί ίσως σκοτώθηκε από τον Απόλλωνα.
Μια τρίτη εκδοχή αναφέρει ο Θουκυδίδης, σύμφωνα με τον οποίο, ο ο Αμφίλοχος επέστρεψε από την Τροία στο Άργος, δυσαρεστήθηκε από την κατάσταση που επικρατούσε εκεί και έφυγε, για να ιδρύσει το Άργος Αμφιλοχίας στον Αμβρακικό κόλπο. Άλλες πηγές θέλουν όμως την πόλη αυτή να ιδρύθηκε από τον Αλκμαίωνα, ή τον Αμφίλοχο, γιο του Αλκμαίωνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου