Σημαντικές παρατηρήσεις και προβληματισμούς κατέθεσαν οι δήμαρχοι έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την νέα χωροταξική δομή του νομού - Κοινός τόπος η ανάγκη απεγκλωβισμού από την Αχαία και η οικονομική ενίσχυση του “Καλλικράτη”
Για νέα γεωγραφική περιφέρεια έκαναν λόγο πολλοί αυτοδιοικητικοί στο συνέδριο της ΤΕΔΚ που πραγματοποιήθηκε στο Βλοχό του δήμου Θεστιέων αν και ακόμα δεν έχει ανοίξει επίσημα θέμα χωροταξίας των νέων σχημάτων.
Όμως από ότι φάνηκε το νομό τον απασχολεί το θέμα της περιφέρειας και η απεμπλοκή του από την Αχαΐα και την Ηλεία, γι’ αυτό και έγινε ξεκάθαρη αναφορά σε αλλαγή των ορίων της νέας περιφέρειας, η οποία θα πρέπει να έχει αναφορά στη Στερεά Ελλάδα και σε περιοχές ουσιαστικά της Δυτικής Στερεάς που να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Μάλιστα ακούστηκε έντονα ότι αυτό το μοντέλο περιφέρειας που έχουμε μέχρι σήμερα δεν ωφέλησε στο παραμικρό την Αιτωλ/νία, η οποία στην πραγματικότητα απορροφήθηκε από τους απέναντι νομούς, με αποτέλεσμα να παραμένει στα ίδια επίπεδα υπανάπτυξης, αφού δεν έγιναν ουσιαστικά αναπτυξιακά βήματα.
Αν και φαίνεται ότι έχει κλειδώσει το θέμα των περιφερειών που παραμένουν ως έχουν και σε αριθμό αλλά και σε γεωγραφικό επίπεδο, πολλοί δήμαρχοι επιμένουν ότι το θέμα πρέπει να ανοίξει για τα καλά και να υπάρξει διεκδίκηση, παρόλο που η κυβέρνηση επικαλείται την κατανομή του ΕΣΠΑ για να μην αλλάξει τα γεωγραφικά όρια των περιφερειών. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παν. Τσιχριτζής χαρακτήρισε το σημερινό γεωγραφικό σχήμα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «εξάμβλωμα», στηρίζοντας μεν τη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά με κριτήριο την ομοιογένεια, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.
Κατά τα άλλα στο συνέδριο κατατέθηκαν και άλλοι προβληματισμοί σε ότι αφορά το σχέδιο του «Καλλικράτη» που δόθηκε για διαβούλευση και έχουν να κάνουν με τα οικονομικά και τους πόρους, αλλά και τις αρμοδιότητες που θα δοθούν στους νέους δήμους. Όλοι βέβαια συμφώνησαν ότι μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για τη χώρα, όμως να έχει και τις ανάλογες προϋποθέσεις και την έγκριση των τοπικών κοινωνιών, και βέβαια των φορέων που πρέπει να συμμετάσχουν στη διαβούλευση, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Παπαναστασίου.
Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Απ. Κοιμήσης είπε ότι πρέπει πλέον να μεταφερθούν στους νέους δήμους εκείνες που είναι απαραίτητες για την λειτουργία τους και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των περιοχών. Εξαιρετικής σημασίας αρμοδιότητα χαρακτήρισε το κτηματολόγιο που θα πρέπει να μεταφερθεί στους δήμους συνοδευόμενο από τους ανάλογους πόρους, όμως, κατά την άποψή του, θα υπάρξουν αντιδράσεις παρόλο που αποτελεί εργαλείο για τους νέους δήμους. Όσο για τις περιφέρειες επισήμανε ότι ο βασικότερος παράγοντας για τον μη ανασχεδιασμό τους είναι το ΕΣΠΑ.
Ο εκπρόσωπος των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ υποστήριξε επίσης ότι και αυτή η αρμοδιότητα πρέπει να περάσει στους νέους δήμους προκειμένου να λειτουργήσει, αφού σήμερα παρουσιάζει πολλά προβλήματα.
Ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός, επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη, του να είναι οι πόροι και οι αρμοδιότητες διακριτοί, ενώ υποστήριξε ότι οι ορεινοί, νησιωτικοί και προβληματικοί δήμοι θα πρέπει να έχουν μια διαφορετική μεταρρύθμιση, η οποία θα πρέπει να έχει και μια διαφορετική οικονομική αντιμετώπιση προκειμένου να μείνουν οι κάτοικοι αυτοί στον τόπο τους. Αναφέρθηκε όμως και σε προβλήματα που εντοπίζει στο σχέδιο όπως είναι ο τρόπος της εκλογής των συμβούλων που ουσιαστικά δημιουργεί ομοσπονδίες.
Στο θέμα της περιφέρειας επέμεινε ο δήμαρχος Ανακτορίου Γ. Αποστολάκης τονίζοντας ότι το χωροταξικό των δήμων δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο αυτό, αφού από εκεί εξαρτώνται όλα, και αυτό φάνηκε ως τώρα που η Αιτωλοακαρνανία δεν έχει κάνει βήματα ανάπτυξης. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο νομός πρέπει να απεμπλακεί από την Αχαΐα και την Ηλεία και μάλιστα προσδιόρισε σαν ένα πιθανά επιτυχημένο σχήμα τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Λευκάδας, Κεφαλλονιάς. Πιστεύει μάλιστα ότι η Αιτ/νία μπορεί να παλέψει μια τέτοια διεκδίκηση και ας τίθεται ως πρόσχημα το ΕΣΠΑ.
Γενικά στο συνέδριο αυτό στηρίχθηκε η μεταρρύθμιση από το σύνολο των συνέδρων και των παρευρισκομένων και κατατέθηκαν όλοι οι προβληματισμοί που αφορούν το κείμενο, προκειμένου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, να διαμορφωθούν προτάσεις που θα διορθώνουν τα σημεία που θεωρούνται τρωτά και ανεπαρκή και οι οποίες κατατίθενται στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Πηγή: Εφημερίδα Αιχμή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου