Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Αλλαγή σελίδας στην εκτροπή Αχελώου

Αλλαγή σελίδας στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου συνιστά η στάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναστολή των εργασιών της εκτροπής.
Με παρέμβαση της Υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη και του Υφυπουργού Θάνου Μωραΐτη, για πρώτη φορά τίθεται θέμα επανεξέτασης του έργου της εκτροπής του Αχελώου με βάση την κοινοτική οδηγία για την διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ επίσης τίθεται το θέμα «διερεύνησης όλων των δυνατοτήτων εξοικονόμησης νερού και κάλυψης της ζήτησης μέσω μέτρων και έργων στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας».
Είναι η πρώτη φορά που πολιτική ηγεσία Υπουργείου παρεμβαίνει ανοικτά εναντίον της υλοποίησης της εκτροπής.
Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αναφέρει:

«Συζητήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση φορέων και ΜΚΟ, που ζητούν την αναστολή των έργων της εκτροπής του Αχελώου.
Κατά τη συζήτηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέπτυξε τις εξής θέσεις:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο μιας νέας αρχής στην άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα μας, σύμφωνα με τις αρχές και τις κατευθύνσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, και σε συμφωνία με τα κείμενα και τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών, θέτει ως πρώτο μέλημα στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του το σεβασμό τόσο στους θεσμούς και τους νόμους της πολιτείας όσο και στις αποφάσεις, Οδηγίες και στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών καθώς και την ειλικρινή και ουσιαστική συμμόρφωση στις Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επιβάλλει την σε βάθος ανάλυση και επιστημονική τεκμηρίωση, σύμφωνα με τους πλέον σύγχρονους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής, των αποφάσεών του.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω το ΥΠΕΚΑ:


Α. Για το έργο της εκτροπής αναγνωρίζει ότι απαιτείται επανεξέταση στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαχείρισης, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60, την εκπόνηση των οποίων δεσμεύεται να αρχίσει άμεσα. Στο πνεύμα της Οδηγίας 2000/60 έμφαση θα δοθεί στη λεπτομερή διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων εξοικονόμησης νερού και κάλυψης της ζήτησης μέσω μέτρων και έργων στο Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας καθώς και στις διαδικασίες διαβούλευσης. Δεσμεύεται δε ότι θα υιοθετήσει τη λύση της εκτροπής μέσω κατάλληλου φορέα διαχείρισης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων, των αντίστοιχων Περιφερειακών Συμβουλίων και της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, ΜΟΝΟ στο βαθμό που από τα ως άνω Διαχειριστικά Σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη της και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες.

Β. Θεωρεί ότι το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW περίπου, το οποίο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και έτοιμο να αποδώσει ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν συνεισφέροντας σημαντικά στους στόχους, που είναι υποχρεωμένη να καλύψει η χώρα μας σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κυότο. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να συμφωνήσει στο αίτημα αναστολής των εργασιών που αφορούν το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠ ΤΟ ΝΟΜΟ,ΟΡΘΩΣΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΤΕΛΕΣΤΕΙ,ΑΠ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΜΑ ΘΥΜΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΜΩΡΑΙΤΗ,

Ανώνυμος είπε...

δεν ριχνεται και λιγο νερο στον αμβρακικο γιατι βρομισε.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ.
http://girismata.skai.gr/default.asp?pid=2&vid=489&rid=19&cid=

Ανώνυμος είπε...

ενταξει μην τον γλειφεις τοσο σου πεσε η γλωσσα κατω.πελατες........