Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Αμφιλοχία - Αμβρακικός (agrotravel)




Αμφιλοχία




Εκείνο που συνήθως εκπλήσσει τον επισκέπτη είναι ότι κάθε φορά η είσοδος του στην Αμφιλοχία υποκρύπτει ένα ίχνος «τυχοδιωκτισμού»: πάντα κάτι καινούργιο γεννιέται μέσα του που αυτή η πόλη του δημιουργεί σαν ατέρμονη αναζήτηση. Φτάνει να σταθείς στο «κατώφλι» της έχοντας αφήσει πίσω τους ατελείωτους ορεινούς όγκους της Αιτωλοακαρνανίας, για να αισθανθείς πιο γήινος, τις αισθήσεις σου πιο γαληνεμένες, γιατί βλέπεις ότι τα τοπία, η θάλασσα, τόσο γλυκά δεμένη με το περίγραμμα του χώρου και η φύση μπορούν να είναι πιο ήπια, πιο αρμονικά.
Με ορμητήριο την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας μπορείτε να επισκεφθείτε ορεινές και θαλάσσιες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, να ανακαλύψετε τη μαγεία του Αμβρακικού, να περπατήσετε στα μονοπάτια της μακρόχρονης ιστορίας της και να γνωρίσετε τα πλούσια αρχαιολογικά ή θρησκευτικά μνημεία της.




Αμβρακικός




Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της χώρας και καταλαμβάνει έκταση περίπου 400 τ. χλμ. Βρίσκεται στα νότια της Ηπείρου και επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσα από μια στενή λωρίδα θάλασσας. Στον κλειστό αυτό κόλπο εκβάλλουν οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος. Έτσι, καθώς το γλυκό νερό αναμιγνύεται με το νερό της θάλασσας, δημιουργούνται ζώνες υφάλμυρες ή με γλυκά νερά, στο σημείο όπου οι ποταμοί αρχίζουν να πλησιάζουν προς τη θάλασσα.
Στα μικρά δέλτα που σχηματίζονται, οργιάζει ο υγροβιότοπος του Αμβρακικού. Εδώ σχηματίζονται οι λιμνοθάλασσες Ροδιά, Λογαρού, Αγρίλου και Τσουκαλιού που φιλοξενούν αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα. Ειδικά η λουρονησίδα του Τσουκαλιού που αποτελείται από σπασμένα κελύφη και λείψανα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της περιοχής. Στη λιμνοθάλασσα Ροδιά υπάρχει ο μεγαλύτερος καλαμιώνας της χώρας.
Η ποικιλία της βλάστησης είναι μεγάλη και περιλαμβάνει δάση φράξου και φτελιάς, παρόχθια πλατάνια αλλά και καλαμιώνες μαζί με πολλά άλλα υδρόφιλα είδη. Πρόσφατα, άρχισε να αναδεικνύεται η σημαντική οικολογική και οικοτουριστική αξία της περιοχής και ο Αμβρακικός εντάσσεται σε ευρωπαϊκά δίκτυα προστασίας καθώς αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς υγροβιοτόπους της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Εδώ κατοικούν τουλάχιστον 100.000 είδη πουλιά 250 διαφορετικών ειδών. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι από αυτά γύρω στα 75 είδη είναι σπάνια ή απειλούμενα. Η περιοχή φημίζεται και για την ιχυθοπαραγωγική της δραστηριότητα που, αν και έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Εδώ εκτρέφονται κέφαλοι, χέλια, γλώσσες, γαρίδες και σουπιές ενώ γίνονται και μυδοκαλλιέργειες.
Μεγαλύτερη απειλή για τον υγροβιότοπο είναι οι ρύποι που μεταφέρονται από τα νερά των ποταμών. Γι’ αυτό, η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar. Εκτιμάται ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες περιοχές στην Ευρώπη. Όταν επισκεφθείτε την περιοχή, αξίζει να ξεκινήσετε της περιηγήσεις σας από το κέντρο ενημέρωσης που βρίσκεται στη Σαλαώρα και, κατόπιν, να ανακαλύψετε το πλούσιο δίκτυο μονοπατιών με τα πολλά παρατηρητήρια. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Κόπραινα.




Πηγή: Agrotravel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: