Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

"Νεκρή θάλασσα" το 80% του Αμβρακικού Κόλπου!

Αγώνα δίνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών για να σώσουν τον Αμβρακικό κόλπο, μετά τη διαπίστωση ότι το 80% είναι νεκρή θάλασσα, λόγω της τεράστιας ρύπανσης.

Οι επιστήμονες συγκεντρώνουν στοιχεία για τη ρύπανση και τη μετακίνηση των ψαριών, με ηλεκτρονικούς αισθητήρες που τοποθετούνται στα δίχτυα των ψαράδων. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν εκατοντάδες ψαράδες από την Aρτα και από άλλες περιοχές της Ηπείρου. Η ρύπανση στον Αμβρακικό κόλπο είναι τεράστια, αφού κάτω από τα 20 μέτρα δεν υπάρχει οξυγόνο και κάτω από τα 30 μέτρα επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Στο βυθό του κόλπου υπάρχει μια κρούστα πάχους 10 εκατοστών με μεγάλη ποσότητα υδρόθειου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, Παύλος Χαραλάμπους.
Οι φοιτητές του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν εφοδιάσει του ψαράδες με ειδικούς ηλεκτρονικούς αισθητήρες. Οι αισθητήρες έχουν μικρό μέγεθος, δένονται στα δίχτυα και συλλέγουν δεδομένα από το νερό. Μια φορά το μήνα οι φοιτητές μαζεύουν τα εν λόγω στοιχεία σε ένα μικρό μηχάνημα, το οποίο συνδέεται με φορητό υπολογιστή.
Οι ψαράδες κρατούν καθημερινά ημερολόγιο, για τι είδους δίχτυα χρησιμοποίησαν, σε ποια μέρη ψάρεψαν, τι καιρικές συνθήκες επικρατούσαν και τι ποσότητες ψαριών βρήκαν. Στο τέλος του προγράμματος θα συνταχθεί μια μελέτη, όπου θα παρουσιάζει την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί. Ο κος Χαραλάμπους δήλωσε, ότι η ρύπανση και η έλλειψη οξυγόνου στα βαθιά, ανεβάζει τα ψάρια στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα την υπεραλίευση τους.
Ο Αμβρακικός είναι από τους μεγαλύτερους κόλπους της Ελλάδας και η ρύπανση που επικρατεί εντείνεται από την προβληματική ανακύκλωση, λόγω της στενότητας της εισόδου.

Πηγή:Αιχμή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟ ΧΥΜΑ ΛΙΠΑΣΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΒΛΕΠΕ ΚΑΜΙΑ ΑΡΧΗ!

Ανώνυμος είπε...

Σε βάρος του αμβρακικου φτιάχτικαν ορισμένοι

Ανώνυμος είπε...

Δεν αρκούν οι διακηρύξεις των Νομαρχιακών και Δημοτικών αρχόντων. Απαιτείται δράση. Οι περισσότερες αιτίες είναι ήδη γνωστές αλλά οι υπεύθυνοι μας κοροιδέυουν, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος ή συμμετέχοντες στο οικονομικό όφελος με 1000 τρόπους. Ιδιαίτερη είναι η απουσία των αρχόντων των νοτίων περιοχών του κόλπου, αν και είναι ακόμη σε καλλίτερη κατάσταση , αν και αυτό δεν λέιει τίποτε.
ΛΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΟΣΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ. Ελπίζω να συμφωνεί και ο κ. Τεφας, και οι ιχθυοκαλλιέργειες, και τα χοιροστασια....