Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Προ των πυλών ο "Καπποδίστριας ΙΙ" με την σφραγίδα Ραγγούση

Πολλές συζητήσεις γίνονται μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης για τις περίφημες συνενώσεις δήμων, τον Καποδίστρια 2, των οποίων όλοι παραδέχονται την αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και ο νέος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης που προέρχεται από τα σπλάχνα της αυτοδιοίκησης, όντας επιτυχημένος δήμαρχος Πάρου για δύο τετραετίες. Οι συνενώσεις των ΟΤΑ φέρεται να αποτελούν πρώτη προτεραιότητά του, άλλωστε περιλαμβάνονται και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο εάν η νέα κυβέρνηση θα συγκρουστεί ώστε να δούμε τα νέα σχήματα να λειτουργούν από τον Γενάρη του 2011 ή θα τα αφήσει για πιο πίσω, με ότι αυτό συνεπάγεται. Κάτι τέτοιο είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση και επί 5,5, χρόνια έδειξε φοβερή ατολμία, με αποτέλεσμα η αναγκαία μεταρρύθμιση να αναβάλλεται συνεχώς.
Δήμαρχοι και άλλοι αυτοδιοικητικοί πιστεύουν πως εάν δεν προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση τώρα που το ΠΑΣΟΚ έχει νωπή εντολή και θεωρείται παντοδύναμο, τότε οι συνεχείς αναβολές θα το καθιστούν όλο και πιο δύσκολο στο να επιτευχθεί, αφού θα αντιδρούν όσοι μπορεί να θίγονται. Η άσχημη κατάσταση στους δήμους, η σπατάλη πόρων και η αδυναμία παραγωγής έργου όμως θα επιβαρύνουν τον ήδη καταρρακωμένο δημόσιο τομέα που σύμφωνα με όλα τα κόμματα παραμένει μεγάλος ασθενής, αλλά κανένας δεν δείχνει την διάθεση να του δώσει τα απαραίτητα φάρμακα...

Απ. Κοιμήσης:
Οι συνθήκες είναι ώριμες
Βέβαιος εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας Απόστολος Κοιμήσης ότι η ανασυγκρότηση του κράτους θα αγγίξει και το κομμάτι της αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής για την αποτελεσματικότητά της με τον τρόπο που συγκρότησε τα νέα υπουργεία μεταφέροντας αρμοδιότητες. Αυτό δημιουργεί την βεβαιότητα ότι θα μεταφερθεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι όπως το έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στις προεκλογικές του υποσχέσεις, με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους νέους δήμους που θα προκύψουν από το δεύτερο κύμα συνενώσεων.
Δεύτερος βαθμός θα είναι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειάρχη και συμβούλιο, ενώ οι νομαρχίες θα λειτουργούν με τη μορφή νομαρχιακών διαμερισμάτων της οικείας περιφέρειας. Παράλληλα θα εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση των νομών στη σύνθεση του εκλεγμένου περιφερειακού συμβουλίου. Επίσης θα καταργηθεί το ισχύον εκλογικό σύστημα με την προϋπόθεση του 42% και επανέρχεται το προηγούμενο και για τους δυο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Κοιμήσης θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε να προχωρήσει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση και να δημιουργηθούν οι συνθήκες αποκέντρωσης της εξουσίας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ τονίζει ότι η συζήτηση θα ανοίξει μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Πηγη:Αιχμή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

με ΝΔ ιδια ηταν.