Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Καλό Πάσχα με υγεία για όλους...


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

Ανώνυμος είπε...

KALO PASXA SE OLH THN AMFILOCHIA APO EUXETAI O CHRISTOS KAI H OIKOGENEIA TOU APO thn AKOMA XIONISMENH SOUHDIA!

Ανώνυμος είπε...

Ρεπορτάζ: Kώστας Αντωνάκος (απο ΤΟ ΕΘΝΟΣ)

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν 500 άτομα, για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ξέπλυναν μαύρο χρήμα και έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες (ναρκωτικά, εμπόριο όπλων, μίζες και προμήθειες κάτω από το τραπέζι κ.ά.) και απειλούνται με κατασχέσεις ακινήτων, καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων...

Την ίδια ώρα ενεργοποιείται ο μηχανισμός τού πόθεν έσχες και του ελέγχου δαπανών για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και αυτοαπασχολούμενους που διάγουν πολυτελή βίο και έχουν αποκτήσει μεγάλη περιουσία με στόχο να εντοπιστούν κρυφά εισοδήματα και έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεοσύστατη υπηρεσία του ΣΔΟΕ «ξεσκονίζει» 500 φακέλους με «γκρίζα» στοιχεία και πληροφορίες για φορολογούμενους με κινήσεις μεγάλων κεφαλαίων μέσω τραπεζικών λογαριασμών (καταθέσεις, εμβάσματα) και χρηματοοικονομικών επενδύσεων ή αγορές πολυτελών περιουσιακών στοιχείων, όπως πολυτελείς βίλες και εξοχικά, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα.

Το ΣΔΟΕ έχει σκιαγραφήσει το εισοδηματικό, επαγγελματικό και περιουσιακό προφίλ των ύποπτων για φοροδιαφυγή προσώπων με βάση σήματα, στοιχεία και πληροφορίες που απέστειλαν εγχώριες και ξένες τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, οι οποίες εκ του νόμου είναι υποχρεωμένες να ειδοποιούν τις υπηρεσίες για συναλλαγές που κινούν υποψίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οποιαδήποτε κατάθεση μετρητών άνω των 15.000 ευρώ, αγορά ακινήτου με μετρητά, κινήσεις και εμβάσματα μεγάλων ποσών κυρίως σε «εξωτικές» χώρες θα πρέπει να αναφερθεί στην επιτροπή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια η επιτροπή διαβιβάζει τα στοιχεία στο ΣΔΟΕ και από κοινού προχωρούν στη διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Ο έλεγχος των 500 υποθέσεων φοροδιαφυγής και οικονομικού εγκλήματος περνάει στη νέα υπηρεσία που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για το τμήμα «Ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες» με αρμοδιότητα την ανίχνευση, δέσμευση, κατάσχεση και δήμευση των προϊόντων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι παραπάνω ενέργειες γίνονται κατόπιν δικαστικής συνδρομής με την προβλεπόμενη διαδικασία μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του υποστηρίζεται από το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και από προσωπικό που αποσπάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η νεοσύστατη υπηρεσία του ΣΔΟΕ θα συλλέγει, αναλύει και αξιολογεί στοιχεία και πληροφορίες από βάσεις δεδομένων, στατιστικές αναλύσεις και άλλες πηγές πληροφοριών και στοιχείων και θα συνεργάζεται με αντίστοιχες συναρμόδιες εγχώριες και ξένες υπηρεσίες για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Στις περιπτώσεις που πιστοποιείται η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μέσω εγκληματικών δραστηριοτήτων και αξιόποινων πράξεων, η υπηρεσία θα συντάσσει ειδικές εκθέσεις ελέγχου και σε συνεργασία με το τμήμα «Ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες», το οποίο επίσης συγκροτείται στην ΥΠΕΕ, θα προχωρεί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων μετοχών και γενικά κεφαλαίων