Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η «Μαύρη» θάλασσα του Αμβρακικού

Ο Αμβρακικός κόλπος προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ ως τόπος με τεράστια οικολογική αξία.. Αντί αυτού όμως βιομηχανίες, βιοτεχνίες ακόμα και μικρές μονάδες μεταποίησης πετούν ανεξέλεγκτα υγρά και στερεά απόβλητα. Σύμφωνα με έρευνες ελλήνων επιστημόνων, κάτω από τα 35 μέτρα βάθος δεν υπάρχει καθόλου οξυγόνο, ενώ και από το βάθος των 25 μ. το οξυγόνο είναι ελάχιστο! Πρόκειται για εντυπωσιακά και άκρως ανησυχητικά ευρήματα έρευνας του Δικτύου Εργαστηρίων «Ωκεανός» του Πανεπιστημίου Πατρών. Μεγάλη έκπληξη για τους ερευνητές αποτέλεσε η ανακάλυψη της ανοξικής ζώνης, κάτω από τα 30-35 μ. βάθος, στην οποία δεν υπάρχει ζωή, ούτε βεβαίως ψάρια. Ο Αμβρακικός Κόλπος, ο μοναδικός κόλπος τύπου φιορδ στη Μεσόγειο, έχει αρκετά μεγάλο βάθος (40-55 μέτρα) οι ποσότητες νερού που μένουν χωρίς ζωή είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα θαλάσσια είδη, όπως οι γαρίδες που διαβιούν στον πυθμένα, να μειώνονται πολύ. «Τα απόβλητα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης εκχύνονται ανεπεξέργαστα στον κόλπο, τροφοδοτώντας τον με οργανική ύλη. Επίσης, μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων, λόγω και της ανεξέλεγκτης χρήσης τους, μεταφέρονται με τη βροχή στον κόλπο και με τη σειρά τους υποβοηθούν στην αύξηση του φυτοπλαγκτόν στο θαλασσινό νερό, το οποίο επίσης μετατρέπεται σε οργανική ύλη», εξηγούν οι επιστήμονες. Για να σωθεί ο Αμβρακικός Κόλπος πρέπει να δημιουργηθούν μονάδες βιολογικής επεξεργασίας οικιακών και κτηνοτροφικών αποβλήτων και να ελαττωθεί η εισροή λιπασμάτων. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει όχι μόνο τους παράκτιους αλιείς -οι οποίοι βλέπουν τα ψάρια του Αμβρακικού να μειώνονται μέρα με την ημέρα-, αλλά και τους ιχθυοκαλλιεργητές που αργά ή γρήγορα θα έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με έναν νέο μαζικό θάνατο ψαριών -όπως συνέβη τον περασμένο χειμώνα στο Μενίδι. Η ρύπανση είναι ο παράγοντας εκείνος που έχει συμβάλει στη μείωση του οξυγόνου σχεδόν σε ολόκληρο τον Αμβρακικό -ακόμη και στο στόμιό του. Το περασμένο καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο για τους ψαράδες. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του νερού κυμάνθηκε από 27 έως 30 βαθμούς -από τις πιο υψηλές των τελευταίων ετών- κι αυτό δημιούργησε πρόβλημα στον ιχθυοπληθυσμό. Η ζέστη, εξάλλου, ήταν αφορμή να εμφανιστούν μεγάλες μέδουσες στον Αμβρακικό, οι οποίες κατέστρεψαν τα δίχτυα των ψαράδων, ενώ το φαινόμενο υφίσταται μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι παράκτιοι αλιείς να μη βγαίνουν καν για ψάρεμα.
Πηγή:skai.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προβάλλεται σήμερα από την ΕΤ1 στις 22:10, η ταινία του Φώτου Λαμπρινού, "Καπετάν Κεμάλ: Ο Σύντροφος".
Μια ταινία για τον Τούρκο αριστερό Μιχρί Μπελί, που την περίοδο του αντισυμμοριακού πολέμου πολέμησε στο πλευρό του "Δημοκρατικού Στρατού". Έχουμε δηλαδή ακόμα μία περίπτωση αριστερής προπαγάνδας από την ΕΤ1 και το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου με τα λεφτά του ελληνικού λαού.
Για όσους δεν ξέρουν το όνομα του Φώτου Λαμπρινού, ήταν ο άνθρωπος που έγραψε ο σενάριο του "Θιάσου" του Αγγελόπουλου και μας έδωσε την αλήστου μνήμης ...αγιογραφία του Βελουχιώτη "Άρης Βελουχιώτης: Το Δίλημμα".

Βέβαια η ταινία αποδεικνύει το δίκιο της εθνικής πλευράς: δεν επρόκειτο για "εμφύλιο", αλλά για σμμοριτοπόλεμο με ψευτομακεδόνες του ΣΝΟΦ και τούρκους να πολεμούν για την αποκοπή τμήματος της εθνικής επικράτειας. Και αυτό σύμφωνα με την Συμφωνία του Πετριτσίου, τον Ιούλιο του 1943.

Δεν απορω ότι όλα αυτά έγιναν επί ψευτοδεξιάς κυβέρνησης του Κωστάκη Καραμανλή και υποτάχθηκε στην ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς.
Πάντως θεωρω απαράδεχτο να είναι η ΕΤ1 μονίμως κέντρο αριστερής προπαγάνδας και να μην περνάει ποτέ η εθνική άποψη για την Ελληνική Ιστορία.
Και επειδή το μελάνι δεν αρκεί, πάρτε τηλέφωνο σήμερα στην ΕΤ1 στο 210-7407070 μετά τις 22:10 να διαμαρτυρηθείτε για την σταλινική προπαγάνδα.Την ταινία Ελένη ή την ταινία οι Λυκοι του βορρα, ή την ταινία η νίκη στο Γράμμο και στο Βίτσι, η ερτ δεν τις δειχνει.

Ανώνυμος είπε...

Αποδεχεσαι `ιδεολογικη κυριαρχια της Αριστερας?
Αποδεχεσαι τους διωγμους των αριστερων μετα τη συμφωνια της Βαρκιζας?
Αποδεχεσαι τα ξερονησια που πηγαν μονο αριστεροι εστω και λογω καταγωγης?
Αποδεχεσαι τις εκτελεσεις Μπελογιαννη και αλλων απο το κρατος η το παρακρατος της Δεξιας?
Τι θα πει ~Εθνικη αποψη?
Μηπως τα βασανιστηρια της χουντας,μηπως η αποστασια,μηπως η εκλογονοθειες,μηπως οι ταγματασφαλιτες,μηπως οι γερμανοτσολιαδες,μηπως οι ρουφιανοι της διπλανης πορτας που στην κατοχη ξεζουμιζαν το φτωχο λαο,μηπως?
Τινος ειναι η εθνικη αποψη και οχι η Ηθικη αποψη?
Για ποια νικη μιλας στο Γραμμο και στο Βιτσι,τον αληλλοσκωτομο των Ελληνωνμε τις ευλογιες των ΒΡΕΤΑΝΩΝ και ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ?
Γιατι οι αριστεροι ηταν `συμμοριτες` και οι δεξιοι οχι?
Γιατι ο Βελουχιωτης στην Αμφιλοχια δεν πειραξε αυτους που προστατευε ο μακαριτης ΣΤΡΑΤΟΣ.
Σ` αυτο το ερμο το κρατος απ`οτι καταλαβαινω μονο οι δεξιοι ηταν οι
`καλοι` γι`αυτο εχει τα μαυρα του τα χαλια?
Στο ετος 2011 δεν μπορεις να πεισεις κανενα χρησιμοποιοντας φαντασματα μιας εποχης κατα την οποια δικαια σε τοπικο επιδεδο εχουν και οι μεν και οι δε.
Ο τοπος δεν παει μπροστα με φανατισμους και διαστρεβλωσεις αλλα με ανοιχτα μυαλα και αγαπη.

Ανώνυμος είπε...

Τί σχέση έχουν τα σχόλιά σας με τη δημοσίευση????????

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΟΚ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΚΑΙ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΕΙΝΑΙ ΔΝΤ ΜΕΡΚΕΛ ΠΟΥΛΑΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ.... ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΒΡΩΜΟΣΚΥΛΑ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣς ΑΦΟΥ ΞΑΝΑΒΓΗΚΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ-ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ- ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ Τ Ι Π Ο Τ Α ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΣΤΩΔΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ -ΣΦΟΥΓΓΟΚΩΛΑΡΙΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΖΟΥΝ ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΑ ΣΤΟΥ ΑΓΡΙΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

για τον αμβρακικο κανενα σχολιο ..συνθηκη ραμσαρ.. κατι πρεπει να κανουμε παιδια πεθαινει η θαλασσα....