Το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται τρία χιλιόμ,ετρα νοτιοδυτικά του δημοτικού διαμερίσματος Βαρετάδας του δήμου Αμφιλοχίας στην πλαγιά πυκνού δάσους. Στη σκαλισμένη και εντοιχισμένη πέτρα, που βρίσκεται στο βόρειο αέτωμα του ναού, αναφέρεται ως χρόνος κατασκευής το 1783 επί αρχιερατείας Ιγνατίου (του μετέπειτα Ουγγροβλαχίας), ενώ το 1800, σύμφωνα με υπέρυθρη αφιερωμένη επιγραφή, έγινε η αγιογράφηση του. Το μοναστήρι είναι σταυροειδές με οκτάπλευρο τρούλο και στα βορειοδυτικά του ναού είναι χτισμένα τα κελιά. Ο κατάγραφος κυρίως ναός αποτελεί ένα σημαντικό ζωγραφικό σύνολο του 18ου αιώνα και τιμάται επ' ονόματι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου γιορτάζοντας στις 26 Ιουλίου.
Το μοναστήρι χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας με τα πενιχρά μέσα που είχαν και διέθεταν την εποχή εκείνη με πολύ κόπο και προσωπική εργασία και βέβαια με μεγάλο φόβο μιας κι η Ελλάδα ήταν υπό τον τουρκικό ζυγό. Οι Τούρκοι σεβάστηκαν τη θρησκεία μας και άφησαν τους προγόνους μας να κατασκευάσουν αυτό το αριστούργημα και δεν το βεβήλωσαν ποτέ, ίσα ίσα το προστάτεψαν και ενίσχυσαν το μοναστήρι οικονομικά. Άντεξε και μετέπειτα το 1940-44 που είχε πάλι κατακτητές η Ελλάδα και τότε κανείς δεν τον πείραξε. Όλοι βλέπανε αυτό το αριστούργημα με δέος και σεβασμό και δεν τους πέρασε ποτέ η ιδέα να πειράξουν ούτε λιθαράκι.
Δεν άντεξε όμως στα δικά μας χέρια των νεόπλουτων Ελλήνων της γενιάς του '45 και μετά και μέχρι και της τωρινής γενιάς. Δεν άντεξε σε μας τους μορφωμένους Έλληνες τους ορθόδοξους, όπως συνηθίζουμε να λέμε και να κάνουμε τους μεγάλους σταυρούς. Ακόμη και τώρα, που γίνονται τα έργα αποκατάστασης, από τη μια μεριά οι μάστορες χτίζουν και αναστηλώνουν, ενώ από την άλλη κάποιοι βεβηλώνουν τις αγιογραφίες με το να χαράζουν τα ονόματά τους πάνω σε αυτές. Αυτοί που έχτισαν αυτή την εκκλησία δεν χάραξαν πουθενά το όνομά τους, αν και ήταν σημαντικοί, ενώ εμείς το χαράσσουμε παντού. Αυτοί έχουν μείνει στην αιωνιότητα με τα έργα που μας άφησαν και εμείς θα μείνουμε βέβαια, αλλά για άλλον λόγο. Για τα έργα που καταστρέφουμε.
Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης επισημαίνει πως "αυτή η "παράδοση" να αναγράφονται διάφορα ονόματα πάνω στις αγιογραφίες πρέπει να σταματήσει γιατί καταστρέφεται το μνημείο", ενώ συμπληρώνει λέγοντας ότι "η υπόθεση της διάσωσης του μνημείου έχει σχέση όχι μόνο με τη διάσωση της τοπικής ιστορίας και της παράδοσης, αλλά και με τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που αφορά μια μεγάλη χρονική περίοδο για το δημοτικό διαμέρισμα Βαρετάδας, αλλά και ευρύτερα του δήμου Αμφιλοχίας, δεδομένου ότι άκμασε κυρίως την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά και μετά την περίοδο της επανάστασης, ενώ διέσωσε και τροφοδότησε πολλές γενιές".
Δημοσιεύθηκε από: Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνανών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου