Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Κοινό μέτωπο ενάντια στην μόλυνση του Αμβρακικού



Από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας – Πρέβεζας - Αιτωλοακαρνανίας
Κοινό μέτωπο ενάντια στην μόλυνση του Αμβρακικού
Θα δείξουν την έξοδο στη «SHELL ΗELLAS» την Κυριακή 24 Φλεβάρη

Ως «έγκλημα» για την περιοχή της Άρτας, για τον Αμβρακικό Κόλπο και ολόκληρη την χώρα, καταγγέλλει η ΟΑΣΝΑ, την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας για την κατασκευή νέας δεξαμενής καυσίμων στην περιοχή Αμφιλοχίας, ζητώντας εδώ και τώρα την έξοδο των δεξαμενών από τον Αμβρακικό και την εγκατάστασή τους στον Αστακό. Η ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας μαζί με τις αντίστοιχες ομοσπονδίες Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία μαζική κινητοποίηση ενάντια στην απόφαση αυτή αλλά και κάθε άλλης μορφής ρύπανσης του Αμβρακικού Κόλπου, την μεθεπόμενη Κυριακή 24 Φλεβάρη στην Βόνιτσα.
Στην κινητοποίηση αυτή, το Δ.Σ. της ΟΑΣΝΑ καλεί όλους τους πολίτες του νομού, την Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δευτέρου βαθμού και όλους τους φορείς να συμμετέχουν δυναμικά. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ευάγγελος Μπέτσας σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο «Κρόνος», η συμμετοχή όλων των αλιευτικών συλλόγων των τριών νομών καθώς και όλων των αγροτών και των φορέων είναι επιβεβλημένη για να ανατραπεί μια κατάσταση που ήδη έχει φτάσει σε οριακά σημεία για τον Αμβρακικό.
Ο κ.Μπέτσας, πλαισιωμένος από τα μέλη του ΔΣ της ΟΑΣΝΑ, Κων/νο Τζόγκα, Δημήτρη Ξυλογιάννη, Ιωσήφ Γείτονα, κάλεσε όλους να απαιτήσουν με ένα δυναμικό παρόν την Κυριακή στην Βόνιτσα, να μετακινηθούν οι δεξαμενές υγρών καυσίμων στον Αστακό όπου υπάρχουν όλες οι υποδομές μέχρι και για την περίπτωση αντιμετώπισης ατυχήματος. Ο κ.Μπέτσας μεταφέροντας την καταγγελία της ομοσπονδίας στους δημοσιογράφους είπε: «Αυτές τις ημέρες με απόφαση της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας συντελείται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα για την περιοχή μας, τον νομό μας, για την χώρα μας, για τον Αμβρακικό Κόλπο. Η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας για ακόμη μια φορά αποφάσισε να επιτρέψει στην SHELL και τον Μαμιδάκη να επεκτείνουν τις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων στην Αμφιλοχία. Οι επανειλημμένες υποσχέσεις τόσο της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας όσο και του ΥΠΕΧΩΔΕ για απομάκρυνση των δεξαμενών και την μεταφορά τους στον Αστακό, έμειναν στα συρτάρια τους. Ο Αμβρακικός Κόλπος δεν μπορεί, δεν αντέχει άλλο από μολύνσεις και καταστροφές. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας σας καλεί μαζικά, δυναμικά, με κάθε μέσο και τρόπο να ξεσηκωθούμε και να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε επέκταση των δεξαμενών καυσίμων στην Αμφιλοχία. Όλοι μαζί να απαιτήσουμε εδώ και τώρα την απομάκρυνση αυτών των δεξαμενών από τον Αμβρακικό και την μεταφορά τους στο λιμάνι του Αστακού που είναι και ο πιο κατάλληλος χώρος για τέτοιες εγκαταστάσεις. Καλούμε τους μαζικούς φορείς του Νομού μας, τους συλλόγους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς, τους ερασιτέχνες ψαράδες και όλους τους κατοίκους του νομού μας , μαζικά να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση συλλαλητήριο που θα γίνει στις 24 Φλεβάρη και ώρα 11π.μ. για να απαιτήσουμε την άμεση διακοπή λειτουργίας και απομάκρυνσης των δεξαμενών από τον Αμβρακικό Κόλπο.»
-Ο κ. Δ.Ξυλογιάννης αναφερόμενος στην απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας και την αίτηση επέκτασης των δεξαμενών υγρών καυσίμων της «SHELL HELLAS Α.Ε.», παρά το ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο, υπογράμμισε ότι «κάθε 10 χρόνια αυτή τη δουλειά κάνουνε», και πρόσθεσε «Στο λιμάνι του Αστακού όπου φτιάχτηκαν εκεί με την κατάλληλη υποδομή εγκαταστάσεις, εκεί να πάνε και το στολίδι ομορφιάς και πηγή πλούτου που είναι ο Αμβρακικός να προστατευθεί επιτέλους! Έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο! Δεν πάει άλλο!»
Ο κ.Μπέτσας απαντώντας σχετικά με το ότι η κινητοποίηση θα γίνει μπροστά από το Δημαρχείο Βόνιτσας και όχι στην Αμφιλοχία, ανέφερε πως έχει ο Δήμος Βόνιτσας πολλές φορές εισηγηθεί θετικά σε ζητήματα που αφορούν τις δεξαμενές. «Θα πάρουν ένα μάθημα, αυτοί που θέλουν να βάλουν πλάτη σε όσους μολύνουν τον Αμβρακικό Κόλπο.» Αναφορικά με τον αντίλογο των φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας ότι και από τους άλλους Νομούς υπάρχει ρύπανση του Αμβρακικού με τις άδειες πτηνοτροφείων, τις ανεξέλεγκτες χωματερές και την έλλειψη βιολογικών καθαρισμών, ο κ. Ξυλογιάννης απάντησε πως απέναντι σε όλα οι ομοσπονδίες κινητοποιούνται. «Κανένας δεν μπορεί να ρυπάνει μόνος του χωρίς να υπάρχει συγκάλυψη. Στον κάμπο της Άρτας τα πτηνοτροφεία είναι το ένα επάνω στο άλλο. Αν είχαν τρόπο θα έφτιαχναν μονάδες και μέσα στον Αμβρακικό! Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση απ’όλες τις πλευρές. Εμείς αυτό λέμε και γι’αυτό θα φωνάξουμε όλοι μαζί και θα αγωνιστούμε την Κυριακή 24 Φλεβάρη. Όποιος μολύνει να πληρώνει. Και οποιαδήποτε πηγή άλλης μόλυνσης υπάρχει να σταματήσει.» Επιπλέον διευκρινίσθηκε πως ήδη έχούν γίνει συζητήσεις με αλιευτικούς συλλόγους των τριών νομών και γίνονται και με την Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, ώστε να υπάρξει από κοινού συντονισμός της κινητοποίησης. Σε ό,τι αφορά τους Δήμους της Άρτας που γειτνιάζουν με τον Αμβρακικό και την Νομαρχία για το αν έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους σε αυτόν τον αγώνα, ο κ.Μπέτσας τόνισε πως το ερώτημα θα πρέπει να απευθυνθεί σε όλους τους εκπροσώπους των φορέων της περιοχής και πως η κοινοποίηση αυτή αποτελεί ούτως η άλλως κάλεσμα προς όλους. Ζητούμενο δηλαδή είναι ποιοι θα ανταποκριθούν…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

exw thn entypwsh oti o Dimos Vonitsas exei arnhuei thn egkatastasi tvn dejamenvn kai tin horigisi newn adeiwn gia ixhiokalliergeiesq Swsta??

Ανώνυμος είπε...

Εχω την εντύπωση ότι ο Δήμος Ανακτορίου έχει ταχθεί κατά της εγκατάστασης των δεξαμενών καθώς και την άρνηση εγκατάστασης κάθε νέας μονάδας ιχθυοπαραγωγής - οστρακοκαλλιέργειας. Είμαι σωστός;;;

yannispap είπε...

Το μόνο που μένει να κάνετε όλοι εσείς που ζείτε το δράμα του Αμβρακικού κόλπου είναι οι συντονισμένες ενέργειες και δυναμικές κινητοποιήσεις προς όλους τους φορείς για το πρόβλημα της ρύπανσης.Στην ανάγκη κλείστε και κανένα δρόμο γιατί όπως έχει αποδειχθεί,οι καρεκλοκένταυροι μόνο έτσι συγκινούνται.