Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Βιοτοξίνες σε μύδια του Αμβρακικού κόλπου

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νομου Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνεται ότι: Ύστερα από διερευνητικές δειγματοληψίες που έγιναν σε διάφορα σημεία του Αμβρακικού (4 σημεία), που καλύπτουν μέρος του Αμβρακικού Κόλπου της Ν.Α. Αιτωλ/νίας, προέκυψαν θετικά αποτελέσματα για την ύπαρξη βιοτοξινών σε μύδια, μετά από εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Βιοτοξινών, του Ινστιτούτου Υγιεινής Τροφίμων Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 198/7-2-2008 έγγραφο του ανωτέρω ινστιτούτου έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη διαρροϊκής βιοτοξίνης και υποψία για ύπαρξη και παραλυτικής. Κατόπιν τούτων, ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό ότι όλα τα μύδια που προέρχονται από τις περιοχές του Αμβρακικού που ανήκουν στην Ν.Α Αιτωλ/νίας είναι μολυσμένα και επικίνδυνα για κατανάλωση και σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 650/8-2-2008 απόφαση της Δ/νσης Κτηνιατρικής απαγορεύεται η συλλογή, η εμπορία και διακίνηση μυδιών και γενικότερα και άλλων οστρακοειδών που προέρχονται από τον Αμβρακικό μέχρι νεωτέρας, καθόσον οι έλεγχοι συνεχίζονται.
Επισημαίνεται ότι όσοι διακινούν ή διαθέτουν μύδια ή άλλα οστρακοειδή προς πώληση, είναι υποχρεωμένοι να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία χορηγούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και βάση των οποίων διαπιστώνεται η προέλευσή τους και βεβαιώνεται η υγιεινή τους. Τα ανωτέρω έγγραφα πρέπει να επιδεικνύονται στις Υπηρεσίες ελέγχου και σε περίπτωση που οστρακοειδή δεν συνοδεύονται από τα έγγραφα αυτά τα προϊόντα κατάσχονται.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΕΤΡΟ ΜΕΤΑ ΩΡΑΙΑΣΟΥ ?

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΥΤΟ - ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ...

ΠΟΛΛΟΙΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥς ΜΥΔΙΑ...

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΤΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΠΙΚΩΝ Ρ/Φ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ - ΜΜΕ

Ανώνυμος είπε...

pro eton eixe spasei h xomateri ths artas Tonoi plastikon farmakon apo to nosokomeio artas aporimata kathetires kai oti allo siptiko uliko metaferthhike meso enos xeimarou ston amvrakikko to gnorizete? sas enimerosan? parthikan metra?plirose kapoios ypeythinos?GNORIZETE OTI O AMVRAKIKOS EINAI I PIO MOLYSMENH THALLASA THS EUROPIS? KANEI KAPOIOS KATI GIA AYTO? EPIKOINONISTE ME ENAN PERIVALONTOLOGO NA SAS PEISEI EGO TO EKANA KAI DEN TROGO MYDIA