Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Αρνητικές οι εξελίξεις στη βιολογική παραγωγή

Αρνητικές διαφαίνονται οι συνέπειες για το μέλλον των βιολογικών ελληνικών προϊόντων (γεωργικών- κτηνοτροφικών) από την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για κατάργηση ή μείωση των ενισχύσεων προϊόντων βιολογικής παραγωγής της περιόδου του Δ΄ΚΠΣ 2007 – 2013, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις της Κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των κινήτρων προς την ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία.

Ειδικότερα:

Καταργούνται οι επιδοτήσεις στις βιολογικές καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών, των αρωματικών φυτών, των οσπρίων, των οπωροφόρων, των εσπεριδοειδών, μηδικής, σπαραγγιών, δενδροδών καλλιεργειών, την ίδια στιγμή που είμαστε ως χώρα ελλειμματική, με συνέπεια να εισάγουμε προϊόντα από τρίτες χώρες και πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας.

• Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις στις αγελάδες κρεατοπαραγωγών και χοιριδίων προς όφελος των παραγωγών της Βόρειας Ευρώπης.

• Μειώνονται δραματικά οι ενισχύσεις στη βιολογική κτηνοτροφία, αφού οι τιμές που προβλέπονται για τα πρόβατα από 35,4 ευρώ το ζώο σε 14,7 ευρώ (μείωση 60%), για τις αίγες από 35,4 ευρώ σήμερα σε 8,5 ευρώ (μείωση 75%).

• Οι ενισχύσεις σε ελαιώνες για παραγωγή ελαιόλαδου από 72,2 ευρώ το στρέμμα σε 41,5 ευρώ, στους ελαιώνες για επιτραπέζια ελιά από 90 ευρώ το στρέμμα σε 72, στη σταφίδα από 90 ευρώ το στρέμμα στις 63,1, στο αμπέλι για οινοποίηση από 90 ευρώ το στρέμμα στα 70,9.

• Οι ενισχύσεις σε καλαμπόκι για βρώση από 60 ευρώ το στρέμμα σε 52,7 ευρώ και καλαμπόκι για ζωοτροφή από 60 ευρώ το στρέμμα σε 58,7 ευρώ το στρέμμα

Το θέμα στο κοινοβούλιο έφερε ο βουλευτής του Νομού μας κ Θ.Μωραϊτης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν σταματήσετε τις κατινιές και τα κουιζ και επικεντρωθείτε σε εμπεριστατωμένη κριτική αλλά και άρθρα όπως αυτό και το προηγούμενο (για Αμβρακικό), θα είστε αξιοπρεπείς και αξιόλογοι και ενδιαφέροντες...