Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Καταρρέουν οι τιμές γάλακτος – Αυξάνονται οι τιμές των ζωοτροφών

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής του νομού μας, Σοφία Γιαννακά, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τον έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια που επικρατεί στους κτηνοτρόφους της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές του γάλακτος να καταρρέουν και τις ζωοτροφές να παραμένουν ακριβές.
Στην ερώτησή της η Βουλευτής επεσήμανε ότι «Η αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος στο νομό, όπως και στους άλλους νομούς της χώρας, εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, εξαιτίας των ιδιαιτέρως αυξημένων τιμών των ζωοτροφών αλλά και των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στη συγκεκριμένη αγορά.
Παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα σε γάλα έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας του ισοζυγίου αλλά και της κατοχύρωσης της φέτας, η τιμή του προϊόντος παραμένει καθηλωμένη σε επίπεδα τριετίας, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βλέπουν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται. Το κόστος παραγωγής παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα παρά την πτώση στην τιμή του καλαμποκιού, αφού οι τιμές του βαμβακόσπορου και της πούλπας παραμένουν εξαιρετικά υψηλές… Την ίδια στιγμή που οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας των εργασιών τους και επιβίωσης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών πώλησής των προϊόντων που παράγουν, η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. στις οποίες οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων κατά τη δεκαετία 1997-2007 αυξήθηκαν με ρυθμό υψηλότερο του τιμαρίθμου. Στις υπόλοιπες χώρες οι αυξήσεις είναι μικρότερες από τον πληθωρισμό».

Τέλος η Βουλευτής, τονίζοντας ότι παραμένει ανεξέλεγκτη η λειτουργία των διαμορφωμένων καρτέλ γάλακτος στην αγορά, ανοίγοντας κι άλλο την ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή και υπονομεύοντας το θεμιτό ανταγωνισμό, έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:
Με ποιο τρόπο θα προστατεύσει το Υπουργείο τους κτηνοτρόφους από τον «εκβιασμό» των μεταποιητών και τα καρτέλ γάλακτος;
Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει μέτρα και αν ναι, ποια, προκειμένου να μικρύνει η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή;

Δεν υπάρχουν σχόλια: