Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Απ.Κοιμήσης: "Δεν είναι κλειδωμένο το 370"

Το ψήφισμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ υιοθέτησαν στην πλειοψηφία τους οι σύνεδροι, το οποίο συμφωνεί υπό όρους με την προωθούμενη από την κυβέρνηση διοικητική μεταρρύθμιση. Επισημάνθηκαν και τα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ανάπτυξη της αυτοδιοίκησης, διότι, όπως λέει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας Απ. Κοιμήσης, από δω και στο εξής οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να συνδιαμορφώσουν με την κυβέρνηση τις διατάξεις των προσχεδίων και σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο και σε ότι αφορά τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ενίσχυση των νέων θεσμών, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα το 2011.Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν είναι εκείνες που διατυπώθηκαν στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη το 2007, που λένε ότι:
1. Η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα, πρέπει να είναι μέρος ενός συνολικού Εθνικού Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης του πολιτικού μας συστήματος και της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
2. Θα πρέπει να προηγηθεί ο σχεδιασμός των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων ως «ανοικτών πόλεων» με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτισμικά, κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά, καθώς και κριτήρια που αφορούν στην ιστορία, στη μοναδικότητα ορισμένων Δήμων και Κοινοτήτων, στη νησιωτικότητα και την ορεινότητα των δήμων, με αξιοποίηση της εμπειρίας των παλαιότερων σχεδιασμών για να αποφευχθούν συνενώσεις, που θα υπογορεύονται από κομματικά και μικροπολιτικά κριτήρια.
3. Η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν εξαντλείται στη θέσπιση ενός νόμου, που καθορίζει τα νέα διοικητικά όρια και καταλήγει σε μικρότερο αριθμό Ο.Τ.Α. Απαρέγκλιτος όρος για την επιτυχή έκβαση της αναδιάρθρωσης της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποστήριξης για τους νέους Ο.Τ.Α.
Παρόλο που η πρώτη φάση δεν περιελάμβανε το χωροταξικό των νέων σχημάτων τώρα αυτό τίθεται ως προϋπόθεση και πρέπει η διαβούλευση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φλεβάρη και, θα ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις και οι προτάσεις των τοπικών κοινωνιών. Σε ότι αφορά το σχέδιο του ΙΤΑ που είχε δει το φως της δημοσιότητας δεν θα αποτελέσει τελικά το «μπούσουλα» για την δημιουργία των νέων σχημάτων και όπως λέει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας: «τουλάχιστον ως προς αυτό διασκεδαστήκαν οι ανησυχίες κάποιων που έλεγαν ότι υπάρχει προαποφασισμένος χάρτης για τους νέους δήμους», και πρόσθεσε ότι ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, αλλά απλώς μια κατεύθυνση ως προς τον αριθμό.
«Είναι ευθύνη των θεσμών της αυτοδιοίκησης να εντάξει μέσα στο διάλογο αυτό και τους άλλους φορείς και αυτό εμείς σαν Αιτωλοακαρνανία θα το κάνουμε με πολύ συστηματικό τρόπο, ώστε να διαμορφώσουμε ένα χάρτη που θα είναι λειτουργικός και αποτελεσματικός και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νομού τις επόμενες δεκαετίες». Ωστόσο όμως ο αριθμός 370 που αναφέρεται στο κείμενο του υπουργού εσωτερικών δεν «κλειδώνει» καθώς, όπως τονίζει ο κ. Κοιμήσης, αυτό είναι ένα ενδεικτικό νούμερο πράγμα που σημαίνει ότι οι δήμοι μπορεί να είναι περισσότεροι ή και λιγότεροι.
Έτσι λοιπόν δεν μπορεί πλέον να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τον αριθμό των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας. Βάσει του αριθμού αυτού γινόταν ένας υπολογισμός που έλεγε ότι οι δήμοι στο νομό θα είναι περίπου 9-10. Όμως τώρα αλλάζουν τα δεδομένα και μπορεί να δούμε και περισσότερους ίσως, αφού μιλάμε και για το μεγαλύτερο νομό της χώρας σε έκταση που προφανώς θα είναι ένα στοιχείο που θα συνυπολογιστεί. Ωστόσο όμως πολλοί δήμοι έχουν πάρει αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων ή ακόμα και λαϊκών συνελεύσεων, εκφράζοντας την επιθυμία τους για τα σχήματα που θέλουν να δημιουργήσουν. Αυτό, όπως λέει ο κ. Κοιμήσης, είναι ένα θέμα που θα ληφθεί υπόψη.
«Το βασικότερο όμως είναι ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε στην δημιουργία σχημάτων τέτοιων, που θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την άσκηση όλων των αρμοδιοτήτων που θα εκχωρηθούν στους δήμους και θα προέρχονται αφενός μεν από τις καταργούμενες νομαρχίες και είναι πολλές αυτές, από τις καταργούμενες περιφερειακές διοικήσεις και από το κράτος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και πρόσθεσε ότι το δεύτερο θέμα είναι ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η κατάσταση όσον αφορά την άσκηση εξουσίας καθώς ήδη ξεκίνησε συζήτηση για την φορολογική αποκέντρωση, χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση των πολιτών. Τέλος θα ληφθεί υπόψη και ότι έχει σχέση με την παραγωγή, με την ιστορία, με την επικοινωνία, με την εξυπηρέτηση, οτιδήποτε δηλαδή συνιστά ένα λειτουργικό σχήμα. Το θέμα της συνένωσης δήμων από διαφορετικούς, αλλά όμορους νομούς, δεν φαίνεται να «περπατάει», καθώς όταν τέθηκε στο συνέδριο της ΤΕΔΚ δεν έτυχε της αποδοχής, κυρίως από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, καθώς κάτι τέτοιο αλλοιώνει τις εκλογικές περιφέρειες. Τέτοιες περιπτώσεις, όπως π.χ. στην Αιτ/νία ο δήμος Μενιδίου που είναι όμορος με το δήμο Κομποτίου της 'Aρτας ή ο δήμος Ευπαλίου του νομού Φωκίδας που είναι όμορος με το δήμο Ναυπάκτου, ο δήμος Αποδοτίας με το όμορο δήμο Βαρδουσίων, και άλλοι που έχουν κάνει κάποια συζήτησης συνένωσης, υπάρχουν περίπου 15 σε όλη την Ελλάδα, αλλά θα εξεταστούν σε μια επόμενη φάση, καθώς αν ανοίξει τώρα ένα τέτοιο θέμα τα αιτήματα θα πολλαπλασιαστούν και θα προκύψει ζήτημα περιφερειών.

Πηγή: Αιχμή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλα τα λες κυρ δημαρχε ! απο κουβεντες εισαι πρωτος του χωριου. ομως μαζεψου λιγο στα καθηκοντα σου,μαζεψε και το συρφετο που χεις απο κοντα,τοσα χρονια . γιατι δεν σε βλεπω και ευκολο στις ερχομενες εκλογες... πολυ γκρινια ακουω απο τοπικα στελεχη,και ψηφοφορους..

Ανώνυμος είπε...

Ενώ τα "μαθήματα" ...αντιρατσισμού και ...δημοκρατίας πάνε κι έρχονται καθημερινά στην αστυνομία, ο ..."προοδευτικός" πολιτικός προϊστάμενος των ένστολων σωμάτων ασφαλείας και υπουργός Προ. του Πο. κ. Χρυσοχοϊδης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.!

Όταν το ακούσαμε για πρώτη φορά δεν το πιστέψαμε! Και όμως.! Είναι πέρα για πέρα αληθινό.! Εκατό (100) ευρώ πρόστιμο.! Αυτή θα είναι η ..."ταρίφα" για όποιον αστυνομικό από σήμερα και στο εξής, θα φέρει στη στολή του την ...Ελληνική σημαία.!
Σύμφωνα με τον ..."προοδευτικό" υπουργό, ο "φέρων αυτήν", θα διαπράττει το αυτεπάγγελτο ποινικό αδίκημα της αντιποίησης κατ' άρθ. 176 του Π.Κ. (Καμία σχέση, καθόσον η Ελληνική σημαία, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως διακριτικό στολής). Με κατεπείγον σήμα του λοιπόν, διατάσσει να...

αφαιρεθούν αμέσως από τις στολές των Αστυνομικών οι Ελληνικές σημαίες, και καθιστά υπεύθυνους για την εφαρμογή του μέτρου του προϊσταμένους και τους Διοικητές των Υπηρεσιών.

"...Οι στολές θα πρέπει να φέρουν μόνο τα διακριτικά του βαθμού, καθώς και τον αριθμό μητρώου στις επωμίδες..." δηλώνει.!
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης στοχοποιεί ευθέως πλέον τους αστυνομικούς, και τους καθιστά ...έρμαια στις εγκληματικές ορέξεις του κάθε ξυπόλητου ..."φέρματος", αφού αυτά τα προστατευόμενα εκ της πράσινης και κόκκινης ανάπτυξης ρετάλια, θα έχουν πλέον την δυνατότητα να συκοφαντούν, να αναφέρουν ή και να εγκαλούν κατά περίπτωση, όποιον αστυνομικό δεν θα τους κάθεται καλά στο ...μάτι.
Αίσχος.!!!

Ανώνυμος είπε...

Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου χθες.

Τι ιστορία κι αυτή με τους νέους κουμπάρους; Μετά από τρεις και κάτι μήνες ενδελεχούς αναζήτησης και επίμονης αξιολόγησης - ώστε να επιλεγούν οι άριστοι και όχι οι αρεστοί - το επιτελείο του opengov (ποιοί είναι επιτέλους αυτοί που κάνουν τις κρίσεις και αξιολογήσεις ρε παιδιά;) τοποθέτησε ειδικό Γραμματέα Ανταγωνιστικότητας στο Υπουργείο Οικονομίας, τον κ. Άρη Αλεξόπουλο.

Η ανακοίνωση με τον διορισμό του δόθηκε στην δημοσιότητα την Πέμπτη. Το Σαββατοκύριακο υπήρξε δημοσίευμα σε ημερήσια εφημερίδα για την σχέση της Υπουργού κ. Κατσέλη με τον κ. Αλεξόπουλο (κουμπαριά). Και μετά από την αποκάλυψη δόθηκε την Κυριακή η παραίτηση του νεοδιορισθέντος.

Παρόμοια (χρονολογικά και όχι μόνο) η παραίτηση Αλεξόπουλου με τις παραιτήσεις από την ΕΡΤ των βουλευτών - στελεχών της (αφού πρώτα υπήρξε η δια του τύπου αποκάλυψη) θυμίζει την συμπεριφορά κατεργάρη σερβιτόρου. Ο οποίος ....προσθέτει μια επιπλέον χρέωση εδέσματος, στην λίστα καταναλωθέντων φαγητών σε ταβέρνα, με την ένδειξη "σαν πιάσει". Και όταν οι πελάτες διαμαρτύρονται εκείνος με περίσσιο θράσος το αφαιρεί από τον λογαριασμό δικαιολογούμενος: "Εεεεε, δεν έπιασε, το σβήνω, δεν το πληρώνετε"

Σαν πολύ νωρίς δεν καβαλήσατε το καλάμι κύριοι;

Απεταξάμην τον φαρισαϊσμό κύριοι του αδιάβλητου OPENGOV.

Σημείωση: Φαρισαίος, ο προσηλωμένος στους εξωτερικούς τύπους της λατρείας, δηλαδή ο υποκριτής.