Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Η Σοφία Γιαννακά στο "Αμφιλοχία Press" και στο δημοσιογράφο Νίκο Λαγκαδινό



Η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά υποστηρίζει ότι ο ελληνικός λαός υπήρξε και είναι ακόμη θυμωμένος με το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας λαθών του στο παρελθόν...



Έχει κανείς την αίσθηση ότι η υπόθεση με τις «μίζες» της Siemens, έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε μια εσωστρέφεια και η πολιτική κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Ποια είναι η δική σας τοποθέτηση;




ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Το σκάνδαλο Siemens βρίσκει τη χώρα σε μια από τις δυσχερέστερες στιγμές της μεταπολίτευσης. Μετά από δύο περίπου δεκαετίες σταθερής ανάπτυξης και προόδου, η χώρα σήμερα αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης έρχεται να προστεθεί η πολιτική κρίση εξαιτίας του σκανδάλου Siemens που φέρνει με έντονο τρόπο στην επικαιρότητα το θέμα της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στην πολιτική ζωή της χώρας. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι διάφορα οικονομικά συμφέροντα λυμαίνονται το πολιτικό τοπίο και υποβαθμίζουν τη δημοκρατία μας καθοδηγώντας τις κρατικές αποφάσεις.
Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγει αλώβητο από αυτή την περιπέτεια;
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχοντας ασκήσει την αυτοκριτική του, έχει ήδη προχωρήσει στην αυτοκάθαρσή του. Σήμερα είναι πια έτοιμο να αναλάβει και πάλι τα ηνία του τόπου και να συμβάλλει αποφασιστικά στην απεγκλωβισμό του ελληνικού λαού από πολιτικές αδιέξοδες που αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες, ενισχύουν την εργασιακή ανασφάλεια και εντέλει εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων εκλεκτών της σημερινής Κυβέρνησης. Όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος του κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, προτείνοντας τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για το σκάνδαλο Siemens, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι έτοιμο να προασπίσει τη συλλογική αξιοπρέπεια της παράταξης και να θέσει εκτός κινήματος όποιο στέλεχος βρεθεί άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενο με το συγκεκριμένο σκάνδαλο. «Όλα στο φως» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή και αυτή είναι η πάγια δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό.
Ακούγονται διάφορες σκέψεις ακόμα και για διάλυση του ΠΑΣΟΚ και δημιουργία νέου κόμματος. Έχουν βάση;
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ένα κόμμα με μεγάλη ιστορία στην πολιτική ζωή του τόπου και εξίσου μεγάλη προσφορά. Ένα τέτοιο κόμμα είναι βέβαιο ότι δεν διαλύεται, όπως κάποιοι θα επιθυμούσαν. Και φυσικά είναι αδιανόητο για όλους εμάς, τα στελέχη του κινήματος να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει τις ρίζες του στον ελληνικό λαό, οι αξίες που πρεσβεύει είναι διαχρονικές και οι ιδεολογικές του αρχές ανταποκρίνονται τόσο στις απαιτήσεις των δύσκολων καιρών που διανύουμε αλλά και στις βαθύτερες προσδοκίες των Ελλήνων. Είναι πάνω απ’ όλα ένα κόμμα δημοκρατικό και οι όποιες διαφωνίες εκφράζονται μεταξύ των στελεχών του είναι στην πραγματικότητα η δημιουργική του δύναμη και σε καμία περίπτωση αιτία διάσπασης του.
Πολλοί μιλάνε ακόμα και για συμψηφισμό μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, επειδή στην υπόθεση εμπλέκονται στελέχη και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας…
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Το ζήτημα του συμψηφισμού των ευθυνών των δύο μεγάλων κομμάτων είναι έξω από τη λογική μας. Αποτελεί ωστόσο την πάγια τακτική της σημερινής Κυβέρνησης. Συμψηφισμός δεν νοείται ούτε σε θέματα πολιτικών, ούτε σε ζητήματα ευθυνών. Ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τις επιλογές και τις πράξεις του και μόνο βάσει αυτής της λογικής θα πρέπει να κρίνεται. Συνεπώς όσο πιο γρήγορα διαλευκανθεί η υπόθεση της Siemens, τόσο συντομότερα θα αποδοθούν ευθύνες και συνεπώς θα πληροφορηθούν οι πολίτες ποιος ευθύνεται και γιατί. Διότι όσο συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση με πληροφορίες που διαρρέουν από διάφορα γραφεία και τη λάσπη που εκτοξεύεται πολλές φορές αδιακρίτως αδικείται συνολικά ο πολιτικός κόσμος της χώρας και αυτό σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί ούτε τα κόμματα, αλλά ούτε και τη χώρα.
Ο κόσμος που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ περιμένει μια ανάσα από όλα αυτά που το κρατούν δέσμιο. Τι λέτε σ’ αυτόν τον κόσμο που δεν θέλει τη Δεξιά αλλά και κρίνει αρνητικά τις παλινωδίες και τον αρτηριοσκληρωτισμό της παραδοσιακής αριστεράς;
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Ο ελληνικός λαός υπήρξε και είναι ακόμη θυμωμένος με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξαιτίας λαθών του στο παρελθόν. Μέρος του κόσμου που μας στήριζε με την ψήφο του σταθερά για μια εικοσαετία, επέλεξε το 2004 να δώσει την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία, ευελπιστώντας ότι η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία θα οδηγήσει στην εφαρμογή μιας νέας πολιτικής που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Τέσσερα χρόνια μετά, οι ίδιοι πολίτες που συνέβαλαν τότε στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, αισθάνονται σήμερα εξαπατημένοι και απογοητευμένοι. Είδαν τη ζωή τους να αλλάζει προς το χειρότερο και δεν πιστεύουν ότι υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης με την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης. Είναι ωστόσο εγκλωβισμένοι μεταξύ μιας δεξιάς κυβέρνησης που δεν τους ικανοποιεί, μιας αριστερά που δεν τους εμπνέει και μιας ευρείας δημοκρατικής παράταξης που δεν τους έχει ακόμη πείσει. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να τους πείσουμε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το μόνο κόμμα που θα μπορέσει για άλλη μια φορά να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους εφαρμόζοντας πολιτικές που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της.
Είναι δυνατό να υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν η ηγεσία του έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και δημόσια εναντίον αυτής της προοπτικής;
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Ένα κόμμα εξουσίας, όπως είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτό που επιδιώκει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είναι η αυτοδυναμία. Ωστόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν αρκείται σε αυτό. Επιθυμεί να στηρίξει το πρόγραμμα του σε μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία και να καταστήσει κοινωνούς του προγράμματος για το μέλλον της χώρας όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου προς τον ΣΥΡΙΖΑ για μετεκλογική συνεργασία δεν πηγάζει από την ανασφάλεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχετικά με την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά από την πεποίθηση μας ότι η συμμετοχική δημοκρατία λειτουργεί στην πράξη και έχει αξία όταν αφορά το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι του λαού. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα που διαπνέεται από την κουλτούρα της συνεργασίας και έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον όλων των Ελλήνων. Θεωρεί ότι ο δρόμος για την πρόοδο της χώρας και την ευημερία των πολιτών θα είναι ευκολότερος και συντομότερος, αν σε όλα τα ουσιώδη ζητήματα, πολιτικές παρατάξεις που διακατέχονται από κοινές αρχές, συνεργάζονται και συναποφασίζουν.
Γιατί οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου;
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Δεν θεωρώ ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν δεδικασμένο για τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι απλώς ενδείξεις της πεποίθησης των Ελλήνων σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πιστεύω ότι η αστάθεια που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα αποτελεί απόδειξη της σύγχυσης στην οποία βρίσκεται ο πολίτης σήμερα. Είναι δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχει πεισθεί για τις προθέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αντιμετωπίζει με καχυποψία τις υποσχέσεις και των δύο μεγάλων κομμάτων. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχοντας αναλάβει τις ευθύνες του για τα λάθη που διέπραξε στο παρελθόν, είναι έτοιμο να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα περίοδο προόδου.
Γιατί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και τι πρέπει να γίνει για ν’ αλλάξει το τοπίο στις σχέσεις του με τα ΜΜΕ;
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Διανύουμε μια εποχή όπου τα ΜΜΕ δεν περιορίζονται απλώς στην ενημέρωση των πολιτών και την κριτική των πολιτικών θέσεων και πρωτοβουλιών των κομμάτων αλλά που σε πολλές περιπτώσεις αναμειγνύονται στην πολιτική ζωή της χώρας, εξυπηρετώντας σε κάποιες περιπτώσεις οικονομικά ή άλλα συμφέροντα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προχωράει σε αλλαγές όταν αυτό απαιτούν οι συνθήκες και κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών και των εξελίξεων.
Τι πρέπει να γίνει για «να πάρει κεφάλι» το ΠΑΣΟΚ;
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει ήδη παρουσιάσει στους πολίτες το πρόγραμμα του. Είναι ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της δημοκρατίας. Οι πολιτικές που επιθυμούμε να εφαρμόσουμε θέτουν τον πολίτη στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας. Προσδοκία μας είναι να οδηγήσουμε τη χώρα μπροστά, να σταθούμε δίπλα στον πολίτη και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα τον απελευθερώσουν από τα σημερινά αδιέξοδα. Για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αυτό ζητούμε την υποστήριξη όλων των Ελλήνων. Συνεπώς έχοντας ήδη τα απαιτούμενα εφόδια αυτό που θα πρέπει να κάνουμε από εδώ και στο εξής είναι να βρούμε έναν πιο αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας με τον πολίτη. Να του εξηγήσουμε το πρόγραμμά μας, να τον πείσουμε για τις προθέσεις μας και, τέλος, να τον κάνουμε σύμμαχο μας σε μια κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.
Υπάρχει περίπτωση ο Καραμανλής να πάει σε πρόωρες εκλογές και πόσο το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για μια νέα εκλογική αναμέτρηση;
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις προθέσεις του Πρωθυπουργού αναφορικά με το χρόνο των επόμενων εκλογών. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω όμως ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι έτοιμο, ανά πάσα στιγμή, για ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, και μάλιστα με την αξίωση της νίκης.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λογια και Θα.
Εργα μηδεν.

Ανώνυμος είπε...

Eιλικρινα, επειτα απο την κινηση της κ.Γιαννακα να κλεισει το blog του 'παρον της αιτωλοακαρνανιας', υπαρχουν ακομη ιστοσελιδες στην αιτωλοακαρνανια που την προβαλουν? οτι κι αν λεει?
τουλαχιστον στο αιτωλοακαρνανικο διαδικτυο, η εν λογω κυρια της αξιζει να φαει πορτα!

Για να μαθει να μη στελνει την αστυνομια να συλλαμβανει τους bloggers σαν εγκληματιες!

Κριμα για την επιλογη σας να τη φιλοξενησετε...

Ανώνυμος είπε...

Σωστος.

Ανώνυμος είπε...

Κριμα για την επιλογη σας να τη φιλοξενησετε...

Ανώνυμος είπε...

h kyria theli kraximo

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ..........

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

einai ontos poutana ;h kalytera karapoutanos

Ανώνυμος είπε...

ty