Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Μάχη για την Περιφέρεια με προβάδισμα Σώκου...


Αν και το σκηνικό που δημιουργείται στις Περιφέρειες είναι ακόμα πολύ θολό,τις τελευταίες ώρες στην δική μας περιφέρεια φαίνεται να κερδίζει έδαφος ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ Θ.Σώκος!Ο Νομάρχης παρότι ξεκίνησε την διεκδίκηση με το μειονέκτημα του ότι δεν είναι Αχαιός φαίνεται με τους χειρισμούς του να έχει πείσει την Ιποκράτους πως είναι ο κατάλληλος για την Περιφέρεια!Στη μάχη είναι ακόμα οι κ Κατσικόπουλος και ο κ Κατσιφάρας!Για το μεν πρώτο το πλεονέκτημα είναι η καταγωγή ενώ ο δεύτερος θεωρείται μία λύση για να μην οξυνθούν τα πνεύματα,που δείχνει όμως να μην προκρίνεται καθως ο κ Παπανδρέου θέλει να αποφευχθεί η μαζική φυγή Κοινοβουλευτικών στελεχών,πόσο μάλλον για μία περιφέρεια που θεωρείται από τις σίγουρες!Έτσι λοιπόν η κόντρα εστιάζεται στο πολιτικό βάρος του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας και στην απήχηση του Νομάρχη Αχαϊας στην Πρωτεύουσα της Περιφέρειας!Αυτό ειναι το δίλλημα που καλείται να λύσει ο επικεφαλής της Επιτροπής κ Αθ.Τσούρας!Σ'αυτό το κλίμα κινούνται και τα δημοσιεύματα των Κυριακάτικων εφημερίδων,δίνοντας προβάδισμα στον Θύμιο Σώκο,κρατώντας πάντα την επιφύλαξη επικράτησης του Αχαϊκού μπλοκ!

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μαυρες μερες θα περασει ο ηγεμονισκος Αποστολος ,ετσι και καταφερει και παρει το χρισμα ο σωκος. τον βλεπω να πηγαινει να συναντα το αλλο εργατοπαιδο τον βερελη...

Ανώνυμος είπε...

Όταν λες στη δική μας περιφέρεια, εννοείς μόνο στο Μεσολόγγι; Γιατί για παραπέρα, δεν νομίζω να πιάνει μία. Άσε κατά μέρος τα μπλόκ, η αυτοδιοίκηση απαιτεί ικανούς και καθαρούς. Δεν ψηφίζουμε για παπούτσι από το τόπο σου κι ας και μπαλωμένο

Ανώνυμος είπε...

Σκιές στην επένδυση του Αστακού
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν πράσινες επενδύσεις στην οικονομία και διαφάνεια στην πολιτική ζωή. Στη μοναδική επένδυση όμως, που έχει να επιδείξει, στον Αστακό της Αιτολωακαρνανίας, υπάρχουν πολλά ερωτήματα και για το πόσο «πράσινη» είναι, αλλά και για τη διαφάνεια στις αποφάσεις.

Την ώρα που ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλης, χαρακτηρίζει την επένδυση του Αστακού «απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης», αρκετά στελέχη της κυβέρνησης κρατούν αποστάσεις στο παρασκήνιο, όπως η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, της οποίας οι συνεργάτες επισημαίνουν ότι η ίδια έχει υπογράψει μόνο για το ένα από τα δύο σχέδια (τη μονάδα που αφορά το φυσικό αέριο) και ότι το άλλο υπέγραψε ο Σπ. Κουβέλης (τη μονάδα υγροποιημένου αερίου πετρελαιοειδών).

Ποιοι θα υλοποιήσουν, όμως, την πολυδιαφημισμένη επένδυση; Βασικός επενδυτής είναι η QPI (Qatar Petroleum International) που συμμετέχει, ωστόσο, μόνο με 33%, ενώ με το ίδιο ποσοστό (33%) συμμετέχει και η Shabbagh & Khoury SAL, του κατασκευαστικού κολοσσού της CCC - δύο εταιρείες με διεθνή φήμη.

Ο τρίτος εταίρος (με το άλλο 33%) αποτελεί μάλλον έκπληξη, καθώς πρόκειται για μία άγνωστη εταιρεία, με την επωνυμία Rosebud Energie Deutschland GmbH και εκπρόσωπό της τον, επίσης όχι γνωστό επιχειρηματία, Ιωάννη Αντωνιάδη Σπορίδη. Πρόκειται για μία εταιρεία που δεν διαθέτει ιστοσελίδα και τη μόνη πληροφορία που μπορεί να βρει κανείς για το επενδυτικό παρελθόν της είναι ένα πρότζεκτ για καύσιμα από φύκια στο Ισραήλ.


Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η εμφάνιση του πρώην επικοινωνιακού συμβούλου του Γ. Παπανδρέου και φίλου του αδελφού του Νίκου, Γιώργου Σεφερτζή, ως εκπροσώπου της κοινοπραξίας.


Ο Γ. Σεφερτζής μιλώντας στην «Κ.Ε.» δήλωσε ότι τον επέλεξαν οι άραβες επενδυτές και όχι η ελληνική κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ιδιωτικό έργο. «Οι άνθρωποι του Κατάρ ήθελαν κάποιον που να γνωρίζει το ελληνικό πολιτικό τοπίο για να τους βοηθήσει και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία». Αντιδράσεις όμως, αν και όχι ιδιαίτερα έντονες, υπάρχουν. Η Κίνηση Πολιτών Αστακού αμφισβητεί έντονα την «οικολογική» πλευρά της επένδυσης και όχι μόνο. Οπως παραδέχονται οι Σεφερτζής και Αντωνιάδης, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δεν αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο, LPG, που «περισσεύει» από την επεξεργασία πετρελαίου στο Κατάρ. Σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα ρύπων (το οποίο από το 2013 θα επιφέρει και πρόστιμα).

Οι αντιρρήσεις των οικολόγων

Με την επένδυση του Αστακού θα μεταφέρουν το LPG στην Ελλάδα, για να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια και να εξαχθεί (κυρίως) στην Ιταλία, γλιτώνοντας ρύπους και πρόστιμα. Οσοι εγείρουν περιβαλλοντικές ενστάσεις για το LPG, αναφέρουν ότι «πρόκειται για μείγμα βουτανίου με προπάνιο και άλλα αέρια, που αποφεύγονται στην ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, γιατί απαιτούνται πολύ αυστηρές προφυλάξεις με ιδιαίτερα υψηλό κόστος επένδυσης». Ο Ι. Αντωνιάδης Σπορίδης επιμένει ότι η επένδυση είναι ασφαλής και «πράσινη». Αναφέρει, μάλιστα, ότι μελλοντικά θα φτιάξουν και μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων (με τα οποία θα μπορούν να πετούν αεροπλάνα), από άλγη (φύκια) στα χωράφια πέριξ του Αστακού απορροφώντας έτσι και τους ρύπους του CO2.

Ο Ηλίας Γεωργαλής, από την Κίνηση Πολιτών, εκφράζει τις αντιρρήσεις του: «Στη μελέτη αναφέρεται η μονάδα βιοκαυσίμων, σε δέκα γραμμές, που θα δεσμεύει υποτίθεται το διοξείδιο του άνθρακα. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση σχετικά με το πώς γίνεται και αυτό είναι λογικό αφού δεν υπάρχει πουθενά ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος δέσμευσης του CO2. Αλλά αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αυτή την τεχνογνωσία, γιατί την περιορίζει στον Αστακό και δεν τη διαθέτει σε παγκόσμια κλίμακα;». Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Αστακού αναφέρονται, μεταξύ πολλών άλλων, στους «επικίνδυνους αέριους ρύπους (καρκινογόνους) που παράγει το LPG και τα μεγάλα ατυχήματα από εκρήξεις τέτοιων μονάδων που έχουν καταγραφεί διεθνώς».

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=174951

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ;

Ανώνυμος είπε...

στασου στο υψος σου Λοβερδε! Μην καμπεσαι - ας ψομολησαει ο λαος!

Ανώνυμος είπε...

TI NA PROSFEREI??? LAKOYBES FYSIKA AFOY OI ALLOI NOMOI DEN EXOYN... LAKOYBES LOIPON, PSIFISTE SOKO THA SAS GEMISEI LAKOYBES K.L.P. K.L.P. K.L.P. KAI THA SYNEXISEI NA LEEI TO PARAMYTHI O EYLOGIMENOS TOYTOS TOPOS K.L.P K.L.P.

Ανώνυμος είπε...

Κουράστηκε να ζει με την ελπίδα
το πρόβλημα τη λύση του γυρεύει
το πρόβλημα που τρώει τα σωθικά του
θα γίνει κάτι και αυτός πιστεύει

Το τελευταίο του χαρτί είναι η ελπίδα του βουλευτή. Αλλά βουλευτής = πιο αδύναμος και απο δήμαρχος. Που καταβτήσαμε λοχία....

Σιγά-σιγά αποβάλλεται από τη πολιτική ζωή και πρέπει τέλος πάντων να το καταλάβει οτι δεν χωράει πουθενά

Ανώνυμος είπε...

Η διαρροή έγινε από δεξαμενή εγκαταλελειμμένου χυμοποιείου πορτοκαλιών στη Γραμμενίτσα Αρτας. Πυρετωδώς εργάζονται εδώ και τρεις ημέρες ειδικά συνεργεία απορρύπανσης.
Ανυπολόγιστη καταστροφή στον Αραχθο από 2 τόνους μαζούτ που διέρρευσαν από εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στη Γραμμενίτσα Αρτας.
Εδώ και τρεις μέρες ξεκίνησε η διαδικασία απορρύπανσης από εξειδικευμένη εταιρεία, οι υπάλληλοι της οποίας συλλέγουν το μαζούτ από το νερό και το συγκεντρώνουν σε βαρέλια για να το απομακρύνουν.
«Το τοξικό μαζούτ εγκλωβίστηκε σε ένα σημείο από όπου διέρχεται το δίκτυο άρδευσης του κάμπου της Αρτας και είναι ευτύχημα που δεν πέρασε μέσα σε αυτό. Δόθηκε μεγάλος αγώνας για να αποτραπεί μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή», είπε στο «Εθνος» ο καθηγητής Χημείας και νεοεκλεγείς πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος βρίσκεται καθημερινά στο σημείο της καταστροφής με την ιδιότητα του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού.
Η διαρροή έγινε από το χυμοποιείο πορτοκαλιών «Εσπερίδα», το οποίο εδώ και 13 χρόνια δεν λειτουργεί, παραμένει όμως άγνωστο γιατί οι ιδιοκτήτες του δεν απομάκρυναν τις δεξαμενές με μαζούτ, η συγκεκριμένη από τις οποίες είναι χωρητικότητας πάνω από 20 τόνους.
Αγνωστο είναι επίσης αν η διαρροή οφείλεται σε δολιοφθορά ή σε τυχαίο γεγονός, με την πρώτη εκδοχή να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. Αυτό πάντως θα διερευνηθεί μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του νερού.
Στο σημείο υπάρχει φράγμα της ΔΕΗ, η οποία διέκοψε για 24 ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο τη λειτουργία του, προκειμένου να σταματήσει η ροή του νερού στο ποτάμι και να μη φύγει το μαζούτ στον Αμβρακικό Κόλπο, οπότε και δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί και να συλλεγεί.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε μια κηλίδα που μπορεί να μολύνει τον Αμβρακικό, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις καλλιέργειες, όχι μόνο με το πότισμα, αλλά και με τα στεροειδή απόβλητα που έχουν τα πετρελαιοειδή», δήλωσε ο νομάρχης Αρτας, Γιώργος Παπαβασιλείου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο μέρος του μαζούτ έχει ήδη μαζευτεί και απομακρύνθηκε, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες το ποτάμι θα είναι και πάλι τελείως καθαρό και το δίκτυο άρδευσης θα λειτουργήσει κανονικά.
Τη ρύπανση εντόπισαν κάτοικοι της περιοχής όταν είδαν μια μεγάλη κηλίδα στο νερό και ειδοποίησαν τις Αρχές.
Η διαρροή σημειώθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και έγινε ορατή τουλάχιστον τέσσερις μέρες μετά, γεγονός που σημαίνει ότι το μαζούτ μπόρεσε να εξαπλωθεί σε μια μεγάλη ακτίνα.

Ανώνυμος είπε...

...την "κάθοδο" του στο Δήμο Αγρινίου από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού SUPER B
"Είναι τόσο έντονη ή επιθυμία των πολιτών να διεκδικήσω το Δήμο , που δεν μπορώ παρά να υπακούσω πλέον" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής...
Όπως σας είχαμε πει ήταν θέμα χρόνου ο Δ. Σταμάτης να ανασκευάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του στο μονοπωλιακό σταθμό του Αγρινίου και να τεθεί στη διάθεση του κόμματος. Ήταν προφανές πως ο Βουλευτής ήθελε να σιγουρέψει την υποψηφιότητα του Π. Μοσχολιού και στη συνέχεια να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. Σχεδόν λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να δώσει το χρίσμα στο Π. Μοσχολιό, ο Δ. Σταμάτης βγήκε στο δελτίο ειδήσεων του Περιφερειακού Σταθμού SUPER B για να ανακοινώσει την επιστροφή του στην αυτοδιοίκηση. Ο Βουλευτής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού της Αχαϊκής Πρωτεύουσας είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά « Είναι τόσο έντονη ή επιθυμία των πολιτών να διεκδικήσω το Δήμο , που δεν μπορώ παρά να υπακούσω πλέον». Όπως καταλαβαίνετε χαράς ευαγγέλια στη Ν.Δ. που μετά από μια πεντηκονταετία βλέπει το κάστρο του ΠΑΣΟΚ στο Αγρίνιο να κατεδαφίζεται! Ο Σταμάτης τους έβαλε στον ύπνο στο ΠΑΣΟΚ , κατάφερε να έχει τον αντίπαλο που θέλει και πλέον ετοιμάζεται να κατέβει και να πάρει «κεφάλια»!