Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Μετέτρεψαν την παραλία της Μπούκας σε χωματερή...


Κίνδυνος για το οικοσύστημα από την ασυδοσία ορισμένων Λιμεναρχείο και Δήμος ακόμα "ψάχνουν" το ποιος έχει την ευθύνη
Στο απροχώρητο έχει φτάσει πλέον η κατάσταση στην παραλία της Μπούκας Αμφιλοχίας, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με το Λιμενικό και το Δήμο να πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο για το ποιος έχει την ευθύνη για την απομάκρυνσή τους, την ίδια ώρα που ένας υγροβιότοπος  προστατευμένος-υποτίθεται-από τη συνθήκη Ramsar κινδυνεύει να υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, το πρωί της 25ης Ιουνίου, δύο ΙΧ οχήματα ήρθαν στην παραλία και ξεφόρτωσαν ένα σωρό με σκουπίδια, μεταξύ των οποίων και μία βάρκα. Αμέσως, ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο, το οποίο ενημέρωσε τον κάτοικο ότι το ίδιο είχε τεμαχίσει την βάρκα. Αντί όμως να πεταχτεί στο σωστό σημείο, πετάχτηκε στην παραλία της Μπούκας. Λίγο αργότερα, κατέφτασε στο σημείο υπάλληλος του Λιμεναρχείου, ο οποίος διαβεβαίωσε τον καταγγέλλοντα ότι θα ζητήσει από τον ιδιοκτήτη της βάρκας να την απομακρύνει, σε αντίθετη δε περίπτωση θα πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος ο δήμος, ο οποίος -όπως είπε- είναι και υπεύθυνος για το θέμα.

Η συζήτηση έληξε εκεί, με την ελπίδα ότι σύντομα θα απομακρυνθεί η βάρκα. Ο καιρός όμως περνούσε κι όχι μόνο δεν απομακρυνόταν τα σκουπίδια, αλλά αντίθετα προστέθηκε άλλη μια βάρκα. Μην έχοντας άλλο μέσο, απευθύνθηκε εγγράφως τόσο στο Λιμεναρχείο Αμφιλοχίας, όσο και στον δήμο, ζητώντας να εξηγήσουν ποιος είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση των απορριμμάτων. Όλα αυτά στα τέλη του Ιουλίου, ενώ μέχρι και σήμερα, την ώρα έκδοσης της εφημερίδας, δεν έχει αλλάξει το παραμικρό.

Λίγες ημέρες αργότερα, παίρνει στα χέρια της την επίσημη απάντηση από το Λιμεναρχείο, την οποία η "Π"  έχει στα χέρια της. Μεταξύ άλλων λοιπόν, η επιστολή ανάφερε γενικά και αόριστα ότι η υπηρεσία "λόγω αναρμοδιότητας διαβίβασε την εν λόγω αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες για να επιληφθούν". Από την άλλη, ο δήμος επιμένει ότι δεν είναι ούτε δική του αρμοδιότητα και πως η Λιμενική αρχή θα έπρεπε να επιλύσει το ζήτημα και να επιβάλει κυρώσεις, όπου χρειάζεται.

Κίνδυνος και από τα ταχύπλοα

Τα σκουπίδια όμως στην παραλία της Μπούκας δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Με τα ίδια έγγραφά του ο καταγγέλλων,  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των ταχύπλοων στην παραλία, τα οποία -σύμφωνα πάντα με την καταγγελία- επιδίδονται σε ακροβασίες μια ανάσα από τους λουόμενους, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το Λιμεναρχείο απαντώντας με την ίδια επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά: "από την υπηρεσία μας διενεργούνται τακτικές και συνεχείς περιπολίες και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις, επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις". Όσον αφορά δε, στην τοποθέτηση σημαδούρων, ώστε να γνωρίζουν οι κολυμβητές μέχρι ποιο σημείο είναι ασφαλές να κολυμπάνε, αποτελεί αρμοδιότητα του εκάστοτε φορέα που διαχειρίζεται την παραλία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως επισημαίνεται, τη διαχείριση έχει ο δήμος Αμφιλοχίας. Μέχρι σήμερα λοιπόν δεν έχει αλλάξει τίποτα, με το μπαλάκι να πετιέται από το Λιμεναρχείο στον δήμο και τούμπαλιν, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο μια περιοχή, η οποία κατά τα άλλα προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, αλλά και ανθρώπινες ζωές από την ασυδοσία ορισμένων.
Όσον αφορά στο θέμα των απορριμμάτων τώρα, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Κοιμήσης μιλώντας στην "Π" ανέφερε ότι υπέδειξε στους ιδιοκτήτες των βαρκών πού να πετάξουν τα σκουπίδια τους, αλλά εκείνοι τα ξεφόρτωσαν στην παραλία. Εκτός αυτού, δήλωσε ότι "αν και δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου", θα μεριμνήσει ο ίδιος, ώστε άμεσα να λυθεί το ζήτημα.
Πηγή: Πολιτεία Αιτωλών & Ακαρνανών
Το Αμφιλοχία Press θα έχει αναλυτικά τις απόψεις και των υπολοίπων εμπλεκομένων στο θέμα,καθώς  η υπερβολή φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο στο πιο πάνω δημοσίευμα!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτές είναι οι μαλακιες της Κυρα-Δασκάλας???

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ο "ακροβάτης" που αναφέρεται παραπάνω,και θα ήθελα να μου πείτε που διαπιστώσατε την επικυνδινότητα...Τηρούνται όλες οι προθποθέσεις ασφαλείας χωρίς να θέτεται σε κίνδυνο η ζωη κανενός!